De minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, Abdulrahman al-Thani
NOS NieuwsAangepast

Iran biedt havens en voedsel aan geïsoleerd Qatar

Qatar heeft hulp aangeboden gekregen van Iran nadat verschillende Arabische landen de banden met het land hebben verbroken. Iran heeft voorgesteld om voedsel te leveren en ook drie havens beschikbaar te stellen, zegt de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, Abdulrahman al-Thani. Hij voegde eraan toe dat dit aanbod nog niet is geaccepteerd. Het is geen geheim dat Qatar nauwe banden onderhoudt met Teheran.

Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten en andere landen verbraken maandag de diplomatieke banden met Qatar. Ook sloten de landen al het verkeer over land, zee en lucht. De landen zeggen dat Qatar de regio destabiliseert door terroristen te steunen. De oliestaat zegt dat deze aantijgingen zijn gestoeld op vals en verzonnen nieuws.

'Militair ingrijpen geen oplossing'

Qatar zegt dat het zich niets zal aantrekken van de boycot. "We zullen geen afstand doen van onze onafhankelijke buitenlandse politiek, nu niet en nooit niet", zei al-Thani.

De minister zei verder dat het juist de andere landen zijn die de stabiliteit in gevaar brengen. "Wij zijn geïsoleerd omdat we succesvol en progressief zijn. Wij staan voor vrede, niet terrorisme", zei al-Thani. Hij benadrukte dat Qatar een diplomatieke oplossing wil en dat militair ingrijpen nooit een oplossing van het probleem is.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft alle betrokken landen opgeroepen om escalatie te voorkomen. Hij heeft zijn steun uitgesproken voor alle inzet die erop is gericht de kwestie op diplomatieke wijze te beëindigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl