Kabels in een serverruimte
NOS Nieuws

Na terreuraanslagen wil Brussel sneller data van techbedrijven

De Europese Commissie wil dat het voor lidstaten makkelijker wordt om bedrijven als Facebook en Google te vragen om gebruikersgegevens. Het gaat dan vooral om data die in een ander EU-land staat opslagen.

Opsporingsdiensten hebben volgens persbureau Reuters de afgelopen jaren geklaagd dat het ingewikkeld is om gegevens die elders in de EU staan opgeslagen makkelijk naar hun eigen land te halen.

Overleg met ministers

Met het toenemende aantal terroristische aanslagen wil Brussel daar de komende maanden meer werk van gaan maken. De Europese Commissie is van plan om de Europese ministers van Justitie een voorstel te presenteren met drie opties, die het delen van de data makkelijker moet maken.

De EU-ministers komen vandaag samen om erover te praten. Daar zal ook worden gesproken over het type data dat op deze nieuwe manier wel en niet mag worden opgevraagd. Aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar wordt er een voorstel verwacht.

"Ik ben ervan overtuigd dat met de recente terroristische aanslagen in het achterhoofd en de groeiende dreiging in Europa, er meer begrip zal komen bij de ministers voor dit voorstel", zegt Eurocommissaris voor Justitie Vera Jourová tegen Reuters.

Controversieel

Tegelijkertijd erkent ze ook dat een deel van de opties controversieel is. "De derde optie is een soort van noodoplossing en daar zullen aanvullende voorwaarden aan verbonden moeten worden om de privacy van mensen te beschermen."

Twitter, Google en Facebook wilden niet op het voorstel reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl