Jesse Klaver (GroenLinks) in de tuin van het Catshuis
NOS NieuwsAangepast

Informeel formatieoverleg tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks vanavond verder

VVD, CDA, D66 en GroenLinks overleggen vandaag met informateur Tjeenk Willink over de vorming van een nieuw kabinet. Dat gebeurt op het Catshuis, en dus niet op het Binnenhof.

De partijleiders Rutte, Buma, Pechtold en Klaver kwamen daar al vanmorgen vroeg naartoe. Ze spraken tot 14.30 uur en gaan vanavond weer verder. Na de eerste sessie zei VVD-leider Rutte dat het om informele gesprekken gaat, niet om onderhandelingen.

Beter om je mond te houden

Over de inhoud wilde hij opnieuw niets kwijt. "Ik heb naar één doel: zo snel mogelijk klaar met die formatie en een nieuw kabinet. Ik heb geleerd dat het dan maar beter is om je mond te houden."

Volgens ingewijden is het belangrijkste punt dat opgelost moet worden migratie. Dat was het onderwerp waarop een eerdere formatiepoging stukliep.

Common ground

Gisteren ontving Tjeenk Willink VVD-leider Rutte en GroenLinks-voorman Klaver bij hem thuis.

Een ingewijde zegt dat de gesprekken van vandaag in het Catshuis bedoeld zijn om "common ground", raakvlakken te vinden. Als dat lukt wordt het misschien mogelijk om weer echt te gaan onderhandelen. Toch kan het volgens de ingewijde nog alle kanten op.

Komen ze eruit op het Catshuis?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl