Tabloids pakken uit op verkiezingsdag Groot-Britannië
NOS NieuwsAangepast

Britten naar de stembus, tabloids op volle toeren

De Britten kiezen vandaag de 650 leden van het Lagerhuis. De stembureaus gingen om 8.00 uur open, om 23.00 uur Nederlandse tijd sluiten ze. Daarna komt er snel een een exitpoll.

De Conservatieve premier May schreef de verkiezingen vorige maand uit om met meer steun de onderhandelingen met de Europese Unie over brexit te kunnen voeren. Die procedure begint op 18 juni.

In de peilingen gaan de Conservatieven van May nog steeds aan kop, maar de afgelopen weken kwam haar belangrijkste rivaal Jeremy Corbyn van Labour steeds dichterbij. In de laatste peilingen komt Labour in het gunstigste geval op 5-procentpunt afstand van de Tories.

Op de ochtend van de verkiezingen pakken de Britse tabloids flink uit op hun voorpagina's. "Gooi Groot-Brittanië niet in de prullenbak", schrijft The Sun verwijzend naar de naam van Corbyn. Terwijl de Daily Mirror May als leugenaar neerzet, inclusief Pinokkio-neus. Ook de Nederlandse kranten AD en Telegraaf hebben hun creatiefste koppenmakers aan het werk gezet.

  • The Sun / Mirror
    The Sun voert felle campagne tegen Corbyn
  • Daily Star / Twitter
    Daily Star: Wie heeft de Brexitfactor?
  • Daily Mirror / Twitter
    Daily Mirror zet May neer als leugenaar
  • Daily Mirror / Twitter
    Daily Mirror geeft May een Pinokkio-neus
  • Daily Mail / Twitter
    Daily Mail spreekt duidelijke voorkeur uit voor May
  • Daily Express / Twitter
    Daily Express: Duidelijk stemadvies voor May
  • AD / Twitter
    AD: Mayday
  • De Telegraaf / Twitter
    De Telegraaf: Valt het May of tegen?

De Britse kranten deinzen er ook niet voor terug om een duidelijk stemadvies te geven. The Sun voert 10 'argumenten' op om niet op Labour te stemmen. Corbyn is een vriend van terroristen, een vijand van bedrijven en een extremistische marxist, schrijft de krant. Daily Mirror roept de lezer op het land niet voor vijf jaar toe te vertrouwen aan de leugenachtige May en ook de Daily Express windt er geen doekjes om: "Stem op May vandaag." De Daily Star maakt er een talentenjacht van: "Wie heeft de Brexitfactor?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl