Ceremonie in Tallin (Estland) om Berend Botje uit Zuidlaren te herdenken
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Zuidlaren herdenkt zijn Berend Botje in Tallin

Een groep kunstenaars uit Zuidlaren heeft gisteravond in Tallinn een herdenking gehouden voor Berend Botje. De figuur uit het kinderliedje is volgens de groep de enige Drentse zeeheld uit de geschiedenis.

De naam zou verwijzen naar Lodewijk van Heiden. Dat was een grote held van de Russische marine die begin 19e eeuw diverse tsaren diende. Hij groeide op in Zuidlaren en overleed in Tallinn, de hoofdstad van Estland.

Amateurhistorici legden als eersten de link tussen Van Heiden en Berend Botje. Diverse instituten - zoals het Drents Archief en het Nederland-Ruslandcentrum van de Groningse universiteit - bestuderen de man. Een documentaire en een boek over hem zijn in de maak.

Zuidlaren herdenkt zijn Berend Botje in Tallin

De bijeenkomst in het Koplipark begint met het trompetsignaal van de Last Post en daarna een korte toespraak. Een kunstwerk met brandende fakkels moet het graf van Lodewijk van Heiden voorstellen.

"Op deze manier willen we de ziel van Berend Botje vastleggen in ons hart", zegt Kees Botman van BUOG (Bedenkers en uitvoerders van ongewone gebeurtenissen), die het project op touw zette.

Het Koplipark was ooit een begraafplaats. De Russen haalden na de Tweede Wereldoorlog alle grafmonumenten weg en maakten er een park van. "Ik heb geen foto van het graf van Lodewijk van Heiden gezien, dus ik weet niet precies waar het was", zegt Botman tegen RTV Drenthe.

De drie kunstenaars uit Zuidlaren maken samen met kunstenaars uit Tallinn kunstwerken die verwijzen naar de onderscheidingen van Lodewijk van Heiden.

Advertentie via Ster.nl