Matthijs de Ligt druipt af na zijn rode kaart in het duel met Marokko
NOS VoetbalAangepast

De Ligt had zich start bij Oranje anders voorgesteld

Hij is pas 17 jaar en nu al tweevoudig international. De jongste Oranje-debutant in 86 jaar tijd bovendien. En niet te vergeten: de jongste speler die ooit een Europese finale speelde. Matthijs de Ligt verplettert alle records, al is de Ajacied zelf nog lang niet tevreden.

Want juist in die twee interlands eiste De Ligt een negatieve hoofdrol op. Tegen Bulgarije (2-0 verlies) ging hij twee keer pijnlijk in de fout. In het vriendschappelijk duel met Marokko werd de centrumverdediger bij een 2-0 voorsprong met rood van het veld gestuurd.

"Of ik revanchegevoelens heb? Nee, dat niet", vertelt De Ligt. "Maar natuurlijk had ik het mij anders voorgesteld. Nu kan ik er niets meer aan doen. Hopelijk kom ik er in de volgende interland wat gelukkiger uit."

Matthijs de Ligt en Jeroen Zoet kijken toe hoe Spas Delev de 1-0 scoort voor Bulgarije

Over Ajax en het vertrek van Peter Bosz naar Borussia Dortmund wil De Ligt vanaf het trainingsveld in Katwijk niets kwijt, behalve dat hij "het jammer vindt." De focus is op Oranje en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg, al is het onzeker of hij speelt.

Advocaat liet eerder doorschemeren op resultaat te willen spelen. Daarbij lijkt hij vooral te willen kiezen voor ervaring. In dat geval klinkt het koppel Stefan de Vrij en Wesley Hoedt, die wekelijks samenspelen bij Lazio in de Serie A, een stuk logischer dan de 17-jarige De Ligt.

Matthijs de Ligt krijgt aanwijzingen van Ruud Gullit

"Maar wat is ervaring? Kwaliteit is leidend, denk ik", vraagt De Ligt zich hardop af. "Maar natuurlijk is het voor mij als jonge speler lastiger om de concurrentiestrijd te winnen. Het enige dat ik kan doen is hard werken en mezelf laten zien."

Bij zijn eerste training heeft Advocaat de centrumverdediger direct apart genomen voor een persoonlijk gesprek. Datzelfde geldt voor assistent Ruud Gullit. "Met hem heb ik gesproken over verdedigen. Hoe ik mezelf dingen makkelijker kan maken."

De Ligt kijkt sowieso zijn ogen uit bij het Nederlands elftal. "Ik wil zo veel mogelijk meepikken om mijn eigen niveau omhoog te krikken." Maar niet door alleen maar toe te kijken. "Spelen hoort bij het leerproces. Ik ben hier niet om alleen maar ervaring op te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl