De Labour-campagnevoerders op straat
NOS NieuwsAangepast

Laatste campagnedag: 'Labour is alles wat jongeren kunnen wensen'

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

Kinderen krijgen stickers, automobilisten een poster voor achter het raam en rondlopende kiezers een praatje. In het Noord-Londense kiesdistrict Finchley and Golders Green wordt op de laatste dag voor de parlementsverkiezingen nog campagne gevoerd.

Veel aandacht gaat daarbij uit naar de jongeren. Ze hebben een voorkeur voor de Labour-partij, maar komen vaak niet naar het stembureau. Aan de 'roden' dus de taak ze te motiveren.

'Niet alle jongeren willen revolutie'

In een achterafstraatje lopen vier opgeschoten jongens met blauw-witte flyers. "Verbaast dat je? Er zijn ook jonge Conservatieven hoor. Niet alle jongeren willen revolutie", zegt er eentje in het voorbijgaan. "Maar we moeten weer verder nu. Straks winnen zij nog", wijst hij naar een groepje Labour-campaigners dat voorbijloopt. Ze worden vriendelijk gegroet. "Hoe gaan jullie?"

"Goed hoor, succes jullie!", antwoordt Paul. Hij is 32 jaar en loopt met de kandidaat van dit district door de wijk. Hij is kortgeleden politiek actief geworden en dat komt vooral door Jeremy Corbyn, de leider van Labour. "Hij is de enige die de jongeren, en daar reken ik mijzelf voor het gemak maar even bij, kansen biedt. Corbyn geeft ons hoop op een beter leven."

De 32-jarige Paul

De Tories (Conservatieven) zijn er alleen voor de rijken, vindt Paul. "Op alles wat ten goede komt aan de gewone mensen willen zij bezuinigen: de gezondheidszorg, de scholen. Zo verdelen ze het land in tweeën. Daar ben ik echt bang voor."

Of Pauls angst waarheid wordt, hangt vooral af van de jonge Britse kiezer. Oudere stemmers komen altijd opdagen. En dat is in het voordeel van de Tories. Uit een peiling van The Financial Times blijkt dat bijna drie kwart van de kiezers tussen de 18 en 24 een voorkeur voor Labour heeft, terwijl dit nog geen 20 procent is bij de 65-plussers.

Toch heeft Paul goede hoop voor morgen. "De afgelopen jaren was er nooit een keuze. Alle partijen waren hetzelfde. Maar nu kan je echt kiezen tussen links en rechts. Dat moet mijn leeftijdsgenoten wel naar de stembus krijgen." Dat kan helpen, maar Paul laat niets aan het toeval over. In een steegje hangt een Labour-bordje. "Zie je dat? Daar hadden die jongens een Tory-sticker opgeplakt, maar die heb ik er net toch even vanaf gepeuterd."

De lokale Labour-kandidaat, Jeremy Newmark, staat een stukje verderop in de hoofdstraat campagne te voeren. Ook hij hoopt op de jongeren. "Daar mikken we op. Wij zijn de partij die je moet hebben voor het milieu, voor betere scholen, voor alles wat ze maar kunnen wensen eigenlijk", lacht hij.

Ik heb jullie programma gelezen en het lijkt wel een brief aan de Kerstman.

Een passant die stemt op de Conservatieven

Dan spreekt een oudere vrouw hem aan. "Ben jij de Labour-man hier? Nou ik stem Conservatief. Ik heb jullie programma gelezen en het lijkt wel een brief aan de Kerstman. Labour wil dit en dat, en nog veel meer. Moet ik dat allemaal betalen?"

"Ja, mevrouw, dat denk ik wel. Maar we besteden het goed: meer verpleegsters, meer politie, meer leraren", antwoordt de kandidaat. De vrouw loopt weer door. "Nou je hebt mij niet overtuigd, maar succes ermee." Newmark richt zich maar op de volgende kiezer, een jonge vrouw met een kind op de arm. "Hallo, wil jij misschien een stickertje?"

Jeremy Newmark spreekt een moeder met kind aan

De 28-jarige Noa loopt ook mee in de kleine stoet van Labour-aanhangers. Bij haar kwam het fanschap niet vanzelf. "Ik vond Corbyn toen hij aantrad helemaal niks. Hij voerde slecht oppositie, hij was warrig. De man sprak mij echt niet aan", zegt de jonge vrouw met haar handen vol stickers, posters en folders. "Maar sinds hij campagne voert, wow. Hij zit vol vuur, hij heeft overal een antwoord op."

De 28-jarige Noa

Noa heeft nog een andere reden om Labour te stemmen. Ze is arts en volgens haar zijn de sociaaldemocraten de enigen die iets voor de gezondheidszorg doen. "Labour wil daar meer geld naartoe en ik wil een baan. Dus dat is makkelijk toch?"

Aan de overkant van de weg staat Sharon. Ze houdt posters omhoog naar voorbijrijdende auto's. Veel chauffeurs toeteren, sommigen stoppen om een poster aan te nemen en achter het raam te plakken. Sharon is 60. "Maar ik ben heel kinderachtig, dus ik weet wel waarom veel jongeren voor Labour zijn."

De 60-jarige Sharon

Het is heel eenvoudig, vindt ze. "Jeremy Corbyn is de enige die naar ze luistert. Hij vraagt wat jongeren willen en neemt dat op in zijn verkiezingsprogramma. En hij is voor een zachte aanpak. Dat is altijd goed. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij onze volgende premier wordt, weer een vriendelijk premier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl