Imam Dudhwala
NOS NieuwsAangepast

Londense imam bidt niet voor daders aanslag: zij kapen ons geloof

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

"Zij moeten niet doen alsof ze de islam vertegenwoordigen. De drie aanslagplegers willen ons vertegenwoordigen, maar er zijn ruim 3 miljoen moslims in Groot-Brittannië." Shayk Yunus Dudhwala is imam en spreekt vaak in een moskee in Oost-Londen, waar ook de daders van de aanslag van zaterdag vandaan kwamen.

Hij is een van de Britse islamitische leiders die weigeren om de traditionele, islamitische gebeden uit te spreken voor de aanvallers. Ruim 130 hebben een verklaring ondertekend. "Wij als religieuze leiders zeggen: als je onze rituelen wilt, moet je onze islam belijden. Als iemand anders wil bidden voor ze, moeten ze dat doen, maar wij doen het niet."

Het is voor het eerst dat Britse imams zich zo massaal uitspreken tegen het geweld. Voor Dudhwala was het geen moeilijke beslissing om de petitie te tekenen. "We veroordelen het altijd, want wij voelen dezelfde pijn. Maar we vonden het tijd voor een sterker statement, nu met drie aanvallen in drie maanden."

"Ik werk in het Royal London Hospital en wij hebben twaalf slachtoffers binnengekregen. Ik kwam kort na middernacht aan. Ik zag twee mensen die er slecht aan toe waren en mijn eerste gedachte was: als je een mens bent en je hebt een hart, dan kan je anderen toch niet op deze manier laten lijden."

  • NOS / Guus Dietvorst
    'Bij elke aanval bidden wij'
  • NOS / Guus Dietvorst
    Imam Shayk Yunus Dudhwala
  • NOS / Guus Dietvorst
    'Wij gaan door, zonder angst'
  • NOS / Guus Dietvorst
    De imam bidt
  • NOS / Guus Dietvorst
    'Wij voelen dezelfde pijn'

De imam is boos, en met hem veel geloofsgenoten. "Er is verschrikkelijke woede onder moslims. Bij elke aanval bidden wij: laat het geen moslim zijn. Zij kapen ons geloof, zij doen alsof ze moslims zijn. Dat doet pijn."

Dudhwala vindt dat er ook een verantwoordelijkheid ligt bij de geestelijk leiders in Groot-Brittannië. Volgens hem moeten jonge moslims in gesprek blijven met hun imams. "Als je vragen hebt, kom naar een imam en spreek met hem. Ga niet boos de buitenwereld in om iets doms te doen. Dat moeten wij zeggen tegen ouders en kinderen."

Toch denkt hij dat je niet alle uitwassen kan uitbannen. "Er zullen altijd haatdragende geluiden zijn. De mensen die aanslagen plegen, willen ons uit elkaar spelen. En er zijn mensen aan de andere kant die ons ook willen verdelen. Maar daar zit een heel grote meerderheid tussen, die verenigd wil zijn. Dus wij gaan door, zonder angst."

'We zullen niet buigen voor deze terroristen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl