Peter Bosz met voorzitter Hans-Joachim Watzke (l) en technisch directeur Michael Zorc
NOS VoetbalAangepast

Wat staat Bosz te wachten in Dortmund?

Laat Peter Bosz nu Ajax in de steek of laat Ajax Peter Bosz in de steek? Hoe dan ook: Bosz is komend seizoen trainer van Borussia Dortmund. Maar wat staat hem eigenlijk te wachten?

De Nederlander is de opvolger van Thomas Tuchel, die drie dagen na de bekerwinst ontslagen werd. Opmerkelijk, want zo slecht presteerde hij niet in Dortmund. Hij had de zware taak om de populaire Jürgen Klopp, die furore maakte met onder meer twee landstitels en in de zomer van 2015 naar Liverpool vertrok, op te volgen.

Geen enkele trainer kwam bij Dortmund tot een hoger puntengemiddelde per wedstrijd (2,12) dan Tuchel. In zijn eerste seizoen werd hij tweede in de competitie en haalde hij de kwartfinales van de Europa League.

Het jaar erop bleek in de Bundesliga de derde plaats het hoogst haalbare. In de Champions League reikte Dortmund tot de kwartfinales, waarin AS Monaco te sterk was na het tweeluik dat werd overschaduwd door een bomaanslag op de bus van Borussia. Het seizoen werd afgesloten met bekerwinst.

Thomas Tuchel (r) en Pierre-Emerick Aubameyang met de gewonnen beker

Toch was er voor Tuchel geen plaats meer. "Hij speelde niet zoals voorzitter Hans-Joachim Watzke wilde. Ze hadden een dramatische relatie met elkaar. Dat heeft hem de kop gekost", weet BILD-journalist Jörg Weiler, die de club op de voet volgt.

Hij is niet bang dat Bosz hetzelfde overkomt. "Nee, ze lijken elkaar goed te liggen. Ze hebben drie uur lang met elkaar gepraat. Ik denk dat dit de beste keus is voor Dortmund. En voor Bosz is het ook een ideale volgende stap."

Weiler verwacht dat Bosz ruim de tijd krijgt om zijn speelstijl bij Dortmund in te brengen in de selectie met aansprekende namen als Mario Götze, Shinji Kagawa, Marco Reus, Marc Bartra, Ousmane Dembélé en Pierre-Emerick Aubameyang.

'Titel is mogelijk'

"Er wordt niet van hem verwacht dat hij in zijn eerste seizoen direct Bayern München verslaat. Hij zal vooral het publiek moeten vermaken", aldus de journalist. "Maar ik denk wel dat het mogelijk is dat Bosz ze kampioen maakt."

"Bij Bayern zijn Philipp Lahm en Xabi Alonso net gestopt, dus die moeten wel wat wijzigen. Bij Dortmund verwacht ik dat Aubameyang weggaat, maar als ze een goede vervanger halen, maken ze zeker een kans."

Marco Reus

Oud-doelman Dennis Gentenaar speelde in het seizoen 2005/2006 in Dortmund. Onder trainer Bert van Marwijk kwam hij toen tot tien competitieduels. "Borussia is een echte volksclub", vertelt de 41-jarige Gentenaar uit ervaring.

"In mijn tijd was de situatie anders. Wij kampten met geldproblemen. Maar het begint daar altijd met hard werken. Als we een slechte wedstrijd speelden, maar wel goede inzet toonden, gingen we alsnog met applaus van het veld."

Bij BVB maakte de Nijmegenaar kennis met een andere mentaliteit dan hij in Nederland gewend was. "Het resultaat is heilig. Het maakt de mensen echt niet uit of het spel heel goed is. Bosz zal daarin een combinatie moeten vinden."

Dennis Gentenaar als doelman van Dortmund, rechts Ebi Smolarek

"Wij speelden onder Van Marwijk ook Nederlands voetbal. Een beetje zoals Bosz: snel druk zetten. Daar hadden ze in het begin veel moeite mee, maar de laatste jaren doet Borussia dat al veel meer", aldus Gentenaar, die later de overstap naar Ajax maakte.

Net als BILD-journalist Weiler denkt de oud-doelman dat er iets moois kan voortkomen uit de samenwerking tussen Bosz en de Duitsers. "Zeker als hij de speelstijl er net zo in krijgt als bij Ajax. De spelers van Dortmund zijn natuurlijk net weer een stap verder, dus dat verwacht ik eigenlijk wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl