Qatar zoekt uitweg uit crisis
Koeweit is een bemiddelingspoging gestart tussen Qatar en de landen in het Midden-Oosten die gisteren plotseling alle banden met de Golfstaat verbraken.
Het gaat om de machtige buurlanden Saudi-Arabië en Egypte, maar ook Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verbraken de diplomatieke betrekkingen. Volgens deze landen steunt Qatar islamistische militanten en Iran financieel en politiek. Inmiddels hebben ook Jemen, de regering in het oosten van Libië en de Malediven de betrekkingen verbroken.
Geïsoleerd
De gevolgen zijn groot. Qatarese diplomaten en onderdanen moeten vertrekken en de landen roepen hun burgers op om te vertrekken uit Qatar. Alleen Egypte heeft van dat laatste afgezien; er verblijven in Qatar zo'n kwart miljoen werknemers.
Qatar is niet alleen diplomatiek geïsoleerd, maar ook fysiek: Saudi-Arabië, VAE en Bahrein hebben alle verbindingen door de lucht, over land en water gesloten. Er wordt daarom flink gehamsterd in het land. Veel schappen in supermarkten zijn leeg doordat de aanvoer van levensmiddelen is gestokt.
Banken in de regio zijn hun transacties met Qatar aan het afbouwen. De riyal, de munteenheid van Qatar, daalde vandaag verder in waarde.
Reisadvies
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Qatar aangescherpt. Er is geen negatief reisadvies. Maar Nederlanders die naar Qatar vertrekken worden opgeroepen om bereikbaar te blijven en gegevens achter te laten voor het geval er iets verandert. Volgens het ministerie verblijven op dit moment zo'n 1400 Nederlanders in de Golfstaat.
Koeweit
Koeweit heeft aangeboden te bemiddelen in de ruzie. Koeweit is een van de weinige Arabische landen in de Perzische Golf die nog wel een relatie met Qatar onderhouden.
Misschien kan Koeweit voor een oplossing zorgen. Drie jaar geleden wist de emir van dat land ook al een crisis te voorkomen tussen Qatar en de buren - want het huidige conflict sluimert al langer.
Represailles
De sjeik van Qatar liet vandaag weten dat hij zijn geplande toespraak tot zijn onderdanen uitstelde. Daarin wilde hij mogelijk represaillemaatregelen tegen de buurlanden aankondigen. Maar nu heeft hij dus besloten eerst af te wachten of Koeweit erin slaagt om deze diplomatieke breuk te lijmen.