David Rank (midden) bezocht in maart een panda-onderzoekscentrum in China
NOS NieuwsAangepast

Topdiplomaat VS wil China niet informeren over 'Parijs-exit' en stapt op

De tweede man van de Amerikaanse ambassade in Peking is opgestapt. Hij heeft zijn medewerkers verteld dat zijn geweten hem niet toestaat China de boodschap over te brengen dat de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs stappen.

David Rank, al 27 jaar in dienst van het State Department, had de afgelopen tijd de leiding over de Amerikaanse ambassade in de Chinese hoofdstad. Vorige maand stemde het Amerikaanse Congres in met de voordracht van president Trump voor een nieuwe ambassadeur, maar die was nog niet actief.

Volgens bronnen van Amerikaanse media weigerde Rank China officieel over het besluit te informeren. "Als een ouder, een patriot en een christen" wilde hij geen rol spelen bij de uitvoering van Trumps besluit.

Afgelopen weekend brak ook de Amerikaanse ambassadeur in Londen, Lewis Lukens, met de lijn van Trump. Na felle kritiek, via Twitter, van Trump op de burgemeester van Londen vanwege uitlatingen over de aanslag, prees Lukens eveneens via Twitter burgemeester Sadiq Khan voor zijn uitstekende leiderschap.

Khan zelf had overigens via zijn woordvoerder laten weten dat Trump zijn woorden uit hun verband had gerukt. Khans opmerking dat de Britten "niet gealarmeerd" moesten zijn, sloeg op de verhoogde politie-aanwezigheid in het land. Ook de burgemeester van New York, Bill de Blasio, liet van zich horen. Hij noemde Trumps kritiek op Khan onacceptabel en roemde zijn ambtgenoot in Londen.

Vorige maand uitte de Amerikaanse ambassadeur in Qatar, Dana Shell Smith, zich kritisch nadat Trump FBI-directeur Comey had ontslagen. Ze schreef dat haar taak er niet makkelijker op wordt:

Afgelopen weekend noemde Trumps klimaatchef, het hoofd van de milieudienst EPA Scott Pruitt, een aantal redenen waarom de VS breekt met Parijs. Pruitt zei dat Trump geen keus had omdat hij geen ruimte had om wijzigingen aan te brengen, maar volgens insiders is die ruimte er wel degelijk en hebben de deelnemers aan Parijs zich aan veel doelstellingen vrijwillig gecommitteerd. De Franse klimaatambassadeur Laurence Tubiana twitterde enkele weken geleden: "Natuurlijk kán de Amerikaanse regering zijn bijdrage terugschroeven, maar dat zou zij niet moeten doen."

Pruitt zei verder dat er de afgelopen maanden 50.000 banen bij zijn gekomen in de kolenindustrie. Maar volgens persbureau AP zijn er alles bij elkaar 51.000 werknemers actief in de sector. De afgelopen maand zouden er slechts 400 banen zijn bij gekomen. Gevraagd naar een toelichting verklaarden Pruitts medewerkers aan AP dat hij ook de olie- en gassector meetelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl