Raketafweersysteem THAAD
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe president Zuid-Korea legt uitbreiding raketafweersysteem stil

Er komt een onderzoek naar de gevolgen voor het milieu van het THAAD-raketafweersysteem in Zuid-Korea. De nieuwe president, Moon, heeft dat aangekondigd.

Het is geen geheim dat hij niets ziet in het systeem, dat door de Verenigde Staten wordt beheerd en dat is bedoeld om projectielen uit Noord-Korea tegen te houden.

THAAD is al operationeel, maar de Amerikanen willen het uitbreiden. Daarvoor is een groot stuk land extra nodig en volgens een nieuwe Zuid-Koreaanse wet moet er dan een milieuonderzoek worden gedaan.

Het onderzoek kan leiden tot uitstel van de uitbreiding van het systeem, of zelfs tot het stilleggen van het hele project. Uiteindelijk moet het systeem gaan bestaan uit zes lanceringsinstallaties die elk acht raketten tegelijk kunnen afvuren.

Kosten

De installatie van het raketafweersysteem was een idee van de vorige presidenten van Zuid-Korea en de Verenigde Staten, Park en Obama. Afgesproken werd onder meer dat de Amerikanen de kosten voor hun rekening zouden nemen, maar de huidige president Trump wil nu dat ook Seoul gaat bijdragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl