Palmer Luckey met een Oculus Rift
NOS Nieuws

'Bedenker VR-bril Facebook werkt aan virtuele grensbewaking'

Palmer Luckey is een van de oprichters van Oculus Rift, het virtualrealitybedrijf dat door Facebook in 2014 werd gekocht. Maar door het financieel steunen van een anti-Hillary Clinton-organisatie raakte hij in opspraak en vertrok. Nu is hij terug met een bedrijf dat technologie ontwikkelt om onder meer makkelijker grenzen te bewaken.

Het opmerkelijke is dat hij hiervoor een technologie gebruikt die nu vooral zit in zelfrijdende auto's, schrijft The New York Times. Het gaat om LiDAR, wat staat voor Light Detection And Ranging.

Dit systeem schiet lasers af op de omgeving en krijgt daardoor een 3D-afbeelding van wat er in de omgeving gebeurt. Voor autonome auto's is dat essentieel omdat ze zo kunnen anticiperen op andere auto's, voetgangers en fietsers.

Detecteren

Luckey wil volgens bronnen van de krant deze technologie gebruiken om illegalen die de grens oversteken te detecteren. Ook zou het kunnen helpen bij legerbases, zodat bijvoorbeeld vijandige drones sneller kunnen worden gesignaleerd.

LiDAR kan van pas komen, omdat het in staat is verschillende objecten van elkaar te onderscheiden. Daardoor slaat het systeem geen alarm als er een vogel langs vliegt.

Het systeem is misschien een idee voor president Trump die langs de grens met Mexico een muur wil bouwen. Of er vanuit de Amerikaanse regering daadwerkelijk interesse is, is onduidelijk. Trump-adviseur Peter Thiel zou plannen hebben om geld te steken in het systeem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl