NOS NieuwsAangepast

Politiechef Londen: terrorist meestal niet vanuit buitenland aangestuurd

Politiechef Londen: 'aanslagplegers radicaliseren snel'

De recente aanslagen en verijdelde pogingen waar Groot-Brittannië de laatste tijd mee te maken heeft gekregen, zijn voor het grootste deel niet aangestuurd vanuit het buitenland. "Het zwaartepunt lag hoofdzakelijk binnenlands", zei de Londense politiechef in een interview met BBC Radio.

Politiechef Cressida Dick zei dat er behalve de drie aanslagen van dit jaar - twee in Londen en een in Manchester - sinds 2013 achttien aanslagen zijn verijdeld. Ze benadrukte dat het "onvermijdelijk" is dat er soms iemand doorglipt, ook mensen die al door de veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden. De autoriteiten in het land houden nu naar schatting zo'n 20.000 mensen scherp in de gaten.

Dick sloot zich aan bij de woorden van premier May, die gisteren zei dat de strategie tegen islamitisch extremisme moet worden aangepast. De politiechef zei dat aanslagplegers in deze tijd snel radicaliseren. "Er zit soms maar een heel korte tijd tussen het idee en de aanslag zelf." Daarbij speelt mee dat terroristen nu vaak gebruikmaken van technisch niet-ingewikkelde methoden.

Ik denk niet dat mensen willen dat iedereen tot de tanden toe bewapend is.

Politiecommandant Cressida Dick

Op de vraag of Labour-leider Corbyn gelijk heeft dat er de afgelopen tijd te veel is bezuinigd op de politie antwoordde Dick dat er al maatregelen in gang zijn gezet om dat te corrigeren. Volgens haar loopt het proces voor op schema. Ze sprak zich uit tegen voorstellen om alle agenten een vuurwapen te geven. Bij de aanslag van zaterdag hadden de agenten die als eersten oog in oog met de daders stonden alleen een wapenstok bij zich. "Ik denk niet dat mensen willen dat iedereen tot de tanden toe bewapend is", sprak Dick. Ook wees ze erop dat bewapende agenten in andere landen ook vaak machteloos staan bij aanslagen.

Ze prees een agent die in zijn vrije tijd op Borough Market was en zag dat collega's werden aangevallen. De agent stortte zich op de terroristen en raakte daarbij zwaargewond. "Een absolute heldendaad", aldus haar chef.

Identiteit daders bekend

Dick noemde het verder "buitengewoon" dat de drie aanslagplegers binnen acht minuten na de melding zijn uitgeschakeld. De politie kent hun identiteit, maar wil die nog niet prijsgeven. Ook wilde de Londense politiechef niet ingaan op de vraag of ze bekend waren bij de politie en inlichtingendiensten.

Bij de aanslag in Londen van zaterdagavond kwamen zeven mensen om het leven. 21 slachtoffers liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Vanochtend zijn invallen gedaan in Oost-Londen en meerdere arrestaties verricht. Gisteren waren er al twaalf mensen opgepakt, van wie er één is vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl