Den Bosch met monsterzege naar finale, Amsterdam struikelt na shoot-outs

Net als de mannen van Oranje-Rood in de Euro Hockey League hebben de hockeysters van Den Bosch zich met een monsterzege op een Engelse opponent geplaatst voor de finale van de Champions Cup. In eigen stadion won de landskampioen met 7-1 van Surbiton.

Een volledig Nederlandse finale op Tweede Pinksterdag komt er niet. Amsterdam verloor in de halve finales na shoot-outs van UHC Hamburg, nadat het met 2-0 had voorgestaan.

Maartje Paumen en Margot van Geffen vieren weer een goal

Den Bosch had het voor eigen publiek aanvankelijk knap lastig met het Engelse Surbiton. De 1-0 van Sian Keil werd pal voor rust weggepoetst door Webb, die scoorde uit een corner.

Na rust regende het Bossche corners en liep de score in hoog tempo op. Uit een variant maakte Maartje Krekelaar de 2-1, waarna Paumen drie keer raak pushte. Margot van Geffen tekende voor de andere twee treffers, de tweede keer uit de rebound na een corner.

Met de 7-1 zege plaatste Den Bosch zich voor het negentiende jaar op rij voor de finale van de strijd om de Champions Cup. Van de vorige achttien gingen er slechts vier verloren.

Geen Nederlandse finale

UHC Hamburg voorkwam dat de finale een herhaling werd van de finale om het Nederlandse kampioenschap. Amsterdam gaf in de slotfase een 2-0 voorsprong uit handen en verloor vervolgens na shootouts (3-1).

Zonder Ellen Hoog, die vorige week haar loopbaan beëindigde, leek Amsterdam lange tijd op weg naar de finale.

Tien minuten voor tijd zat dertienvoudig winnaar Amsterdam nog op rozen toen Kitty van Male er na een fraaie actie 2-0 van maakte. Even eerder had Charlotte Vega, die voor de rust nog op keepster Yvonne Frank was gestuit, de 1-0 gemaakt.

In de slotfase ging het toch nog mis. Eileen Hoffmann scoorde tegen en 25 seconden voor tijd ramde Céline Wilde een corner langs keepster Anne Veenendaal.

Bij de shoot-outs faalden Maria Verschoor, Lauren Stam en de pas 16-jarige Noor de Baat.