Operatiekamer in het operatiecentrum van het AMC
NOS NieuwsAangepast

'We kwamen de kankerbehandeling bij toeval op het spoor'

"Eigenlijk was het grotendeels toeval", vertelt chirurg Marc Besselink van het AMC in Amsterdam. Hij werkte mee aan een onderzoek dat leidde tot een doorbraak in de behandeling van alvleesklierkanker.

De artsen ontdekten dat dankzij een nieuwe behandeling met chemotherapie meer patiënten geopereerd kunnen worden aan hun tumor. Een op de tien patiënten, die voorheen uitbehandeld zou zijn, kon alsnog worden geopereerd. Dat zorgde ervoor dat de patiënten één tot twee jaar langer leefden.

Geslonken

De onderzoekers kwamen de methode op het spoor tijdens een ander onderzoek, waarbij ze een lichtere dosis van een chemotherapie toedienden bij patiënten, om de tumor vervolgens met een soort stroomstootjes te behandelen.

Toen de eerste patiënt, bij wie de tumor na de nieuwe vorm van chemotherapie stabiel was gebleven, behandeld zou worden met de stroomstoten, bleek er iets opmerkelijks aan de hand te zijn. Op een echo was te zien dat de tumor was geslonken. Hij was zo klein geworden, dat hij operatief verwijderd kon worden.

Onderzoeker Marc Besselink van het AMC

"Eerst geloofde ik het eigenlijk niet", zegt Besselink. "Op CT-scans, die we een paar dagen eerder hadden gemaakt, was er namelijk niets bijzonders te zien. Maar op de echo was er wel een krimp te zien."

Besselink heeft vervolgens een weefselmonster genomen, dat door het laboratorium is onderzocht. Daar bleek inderdaad uit dat de tumor was geslonken.

Zelfde ervaring

"Na de eerste patiënt dachten we: het zal wel toeval zijn dat de tumor is gekrompen. Maar toen we contact zochten met collega's in de VS, bleken zij dezelfde ervaring te hebben", gaat de arts verder.

"De nieuwe combinatie van chemotherapie doet kennelijk zijn werk, maar dat kan op de CT-scans niet worden aangetoond", zegt Besselink. "We realiseerden ons toen dat het slinken van de tumor veel vaker mogelijk is dan we eerst dachten."

Het onderzoek stopt niet nu deze doorbraak is bereikt. De onderzoekers proberen de chemotherapie nog te verbeteren, zodat er meer patiënten bij gebaat zijn. Daarnaast wil Besselink de scans verbeteren, zodat een echo niet meer nodig is om te zien of de tumor geslonken is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl