NOS NieuwsAangepast

Laatste geïmproviseerde vluchtelingenkamp Griekenland ontruimd

De Griekse autoriteiten hebben vanmorgen het laatste geïmproviseerde vluchtelingenkamp in Griekenland ontmanteld. In het kamp op het voormalige vliegveld van Athene, Hellenikon, verbleven nog ongeveer 600 mensen.

De grootste groep asielzoekers, voornamelijk Afghaanse families, zijn naar een nieuw opvangcentrum in Thebe, in Midden-Griekenland, gebracht. De rest, voornamelijk alleenstaande mannen, worden geregistreerd en elders opgevangen.

Noodklok

Het Hellenikon-kamp bestaat sinds het najaar van 2015, toen honderdduizenden vluchtelingen Griekenland binnenkwamen. Het kamp was bedoeld als voorlopige opvang, maar de bewoners bleven er zitten toen grenzen op de Balkan dichtgingen. Veel migranten in het kamp kunnen niet worden opgenomen in een EU-land.

Mensenrechtenorganisaties hebben talloze keren de noodklok geluid over de leefomstandigheden in het kamp. Afgelopen zomer zaten er zo'n 3000 mensen samengepakt in tentjes in de hitte, zonder behoorlijke voorzieningen en met slecht eten. Bovendien was er in het kamp veel criminaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl