Demi Schuurs
NOS SportAangepast

Ook de tenniswereld staat machteloos tegen online dreigementen

Online dreigementen of scheldkanonnades. Het is een probleem dat wereldwijd speelt en waar ook sporters mee om moeten zien te gaan. In de tenniswereld heerst vooral een gevoel van machteloosheid ten opzichte van het zogeheten 'cyberbullying'.

"Hoer, door jou heb ik veel geld verloren. Ik weet je te vinden en dan wacht er een verrassing op je."

Dit soort intimiderende boodschappen krijgen tennissers dikwijls onder ogen via sociale media. Vaak zijn de berichten, meestal in het Engels, afkomstig van online gokkers die hun frustraties over het verlies van een inzet op de spelers botvieren.

Een voorbeeld van de berichten die tennissers via sociale media gestuurd krijgen

"Ik kreeg er in 2014 voor het eerst mee te maken", vertelt Demi Schuurs, die in het dubbelspel op het hoogste niveau actief is.

"In het begin dacht ik er niet over na, maar later heb ik toch de internationale bond (ITF, red.) op de hoogte gebracht. Maar zij kunnen ook niet veel doen."

Dreigement in het Nederlands

In 2015 komt het gevoelsmatig wel heel dichtbij voor Schuurs als ze een dreigement in het Nederlands via Facebook ontvangt.

"Een persoon schreef mij te komen opzoeken op een toernooi in Rotterdam. Ik heb toen iemand van de KNLTB ingeschakeld om mij te begeleiden. Uiteindelijk gebeurde er niets, maar het voelde niet fijn", zegt de tennisster die deze week debuteerde op Roland Garros.

Tenniswereld machteloos tegen online bedreigingen

De KNLTB is voor de gedupeerde tennissers nu vooral een luisterend oor, want ver reikt de macht van de tennisbond niet. De KNLTB kan bij een geval van een online dreigement wel justitie of de ITF inschakelen.

De tennisbond is vooral bezig om via een lobby het online gokken terug te dringen. "Daarvoor heb je wel de regering nodig", aldus Rosalie Tamminga, manager bestuurlijke zaken bij de KNLTB.

"We kunnen met de spelers wel afspraken maken over gokken, maar we kunnen niets doen aan het gokaanbod. We kunnen ook afspraken maken met sociale media-platforms, maar die moeten daar ook welwillend tegenover staan", zegt Tamminga.

Ook in de internationale tenniswereld is er aandacht voor 'cyberbullying'. Topspeelster Madison Keys is het gezicht in de strijd tegen het fenomeen. "Vooral de gokkers zijn agressief in hun taalgebruik. Toch blijf ik sociale media gebruiken om contact met mijn fans te kunnen houden."

De Amerikaanse legt de verantwoordelijkheid bij onder meer Facebook, Twitter en Instagram. In een uitgebreid interview met Tennis Channel legt Keys uit wat haar strijd inhoudt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl