NOS NieuwsAangepast

'Bescherm Nederlandse bedrijven tegen vijandige overnames'

Nederlandse bedrijven mogen best wat beter beschermd worden tegen vijandige overnames. Dat vinden de meeste vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en andere deskundigen, die waren uitgenodigd door de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer wil van de mensen uit de praktijk weten wat zij vinden van de voorstellen van minister Kamp van Economische Zaken om vanuit de overheid beschermingsmaatregelen te treffen.

Stormachtige periode

Alle aanwezigen hebben de mislukte pogingen tot vijandige overnames van AkzoNobel, Unilever en PostNL nog vers in het geheugen. Pas vandaag kwam een einde aan de worsteling tussen AkzoNobel en het Amerikaanse PPG.

De voorzitter van de ondernemingsraad van AkzoNobel was ook in de Kamer. "Ik wil de politici en de andere aanwezigen bedanken voor hun betrokkenheid in deze stormachtige periode, die gelukkig goed is afgelopen", zei hij. "Vijandige overnames kunnen grote nadelige gevolgen hebben voor de werknemers."

Hans Wijers (Ajax, Shell, Heineken) , Peter Wakkie (TomTom) en Hans de Boer (VNO-NCW) tijdens de hoorzitting

Bedenktijd

Het voorstel om bij een vijandige overname het Nederlandse bedrijf wettelijk een jaar bedenktijd te geven, kan rekenen op steun van de bekende topmannen Hans Wijers, Jan Hommen, Jeroen van der Veer en Peter Wakkie.

Wakkie: "98 procent van de overnames zijn vriendelijk. Maar bij vijandige overnames en agressieve beleggingsactivisten heb je die bedenktijd nodig." De bedenktijd geeft directies wat meer ruimte om zich te wapenen. En de beleggers die alleen geïnteresseerd zijn in snel geld en niet in de toekomst van het bedrijf haken vanzelf af.

Overnamestrijd

De strijd tussen activistische beleggers en de directie van een bedrijf is vaak ongelijk, zegt Wijers. Deze beleggers zijn met niets anders bezig dan zo snel mogelijk winst maken voor hun klanten. Wijers: "Zij hoeven geen bedrijf te runnen en met personeel om te gaan. Ze hebben dag en nacht de tijd voor een overnamestrijd."

Het Nederlandse bedrijfsleven verwacht een toename van vijandige overnames door Amerikaanse en Chinese bedrijven. Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het daarom logisch om iets te doen. "Deze maatregelen zijn niet slecht voor het investeringsklimaat. Het is eerder dat men zegt 'Kijk, Nederland staat voor zijn zaak'."

Overdreven

Maar er zijn ook tegengeluiden te horen. De Vereniging Effectenbezitters (VEB) vindt de maatregelen van Kamp erg overdreven na maar drie voorvallen.

En ook de belangenvereniging van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen, noemt de maatregelen onwenselijk, omdat ze buitenlandse beleggers zouden afschrikken.

Onder de uitgenodigde hoogleraren verschillen de meningen. Hoogleraar Volberda van de Erasmus Universiteit denkt dat de Nederlandse kenniseconomie gevaar loopt als bepaalde bedrijven in buitenlandse handen komen. "Het Belgische rampscenario kan realiteit worden, in korte tijd een complete uitverkoop. Als de hoofdkantoren van bedrijven uit Nederland vertrekken kunnen we de Zuidas wel sluiten."

Hoogleraar Witteloostuijn van de Universiteit Tilburg vindt overnames echter bij een open economie horen. "Als je een beurs hebt en je bent er op genoteerd dan hoort dit erbij. En Nederlandse bedrijven zijn zelf ook geen lieverdjes bij overnames in het buitenland."

De Tweede Kamer gaat zich nu beraden op alle adviezen. Over een paar weken gaan de partijen in debat met minister Kamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl