NOS Nieuws

Aboutaleb wil dat Turken met elkaar in gesprek gaan

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam roept Turken op om met elkaar in gesprek te gaan. Hij zegt dat er nog altijd spanningen zijn binnen de Turkse gemeenschap in Rotterdam. Die ontstonden na de mislukte couppoging in Turkije vorig jaar.

Aboutaleb denkt dat de ramadan, de vastenperiode van moslims die nu gaande is, kan bijdragen. "Ik weet uit islamitische traditie dat je niet langer dan drie dagen ruzie mag hebben met iemand. Misschien is het nu tijd om de zaak bij te leggen."

Sporters

Aboutaleb spreekt met name informele Turkse leiders aan, zoals sporters of mensen uit cultuur en media. Volgens hem zitten formele leiders als imams vaak vast in kampen, waardoor zij zich altijd voor of tegen de Turkse regering zullen uitspreken.

"Bestaande leiders hebben vaste posities", zegt Aboutaleb. "Zij zijn van harte welkom als ze het ijs willen breken, maar anders wil ik terugschakelen naar de informele leiders."

Volgens verslaggever Robert Bas zegt Aboutaleb eigenlijk dat het overleg met de formele leiders weinig oplevert. "Hij probeert het nu dus met anderen."

Kaya

Aboutaleb noemt het verder stuitend en afgrijselijk dat beveiligers van de Turkse president Erdogan demonstranten in Washington in elkaar hebben geslagen. Het geeft voor hem aan dat hij de juiste keuze heeft gemaakt in zijn aanpak van het ongewenste bezoek van minister Kaya aan Rotterdam in maart. Kaya had ook eigen beveiligers bij zich.

"Precies hierom hebben wij gezegd: die beveiligers blijven op hun plek, die isoleren we en schakelen we uit", zegt Aboutaleb. "Dus ik stel vast dat we waarschijnlijk het goede hebben gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl