In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Pauselijk zegel uit de dertiende eeuw gevonden bij Haren

Bij een archeologisch onderzoek op een terrein in Haren is een loden zegel gevonden. Het zegel heeft op een brief gezeten van de dertiende-eeuwse paus Gregorius IX.

Het zegel wordt een bulla genoemd. Bulla's zaten op brieven die vanuit het Vaticaan naar alle delen van de christelijke wereld werden gestuurd. Vinder Stijn Arnoldussen van het Groninger Instituut voor Archeologie spreekt van een topvondst.

Het zegel is gevonden op het terrein waar ooit Klooster Yesse stond. Dat was een Cisterciënzer vrouwenklooster dat gesticht werd rond 1215. Paus Gregorius bestuurde de kerk tot 1241. "Het is fascinerend dat een nieuw gesticht klooster op 1300 kilometer van Rome direct in contact stond met het Vaticaan", zegt Arnoldussen.

Servies

Het zegel is een plak lood en is zo'n vier centimeter groot. Op de voorkant staat de naam van de paus, aan de achterzijde zijn de apostelen Petrus en Paulus afgebeeld, meldt RTV Noord. "Wellicht versierde het een kamer- of kapeldeur, meubelstuk of grafkist", zegt Arnoldussen.

Bij de opgraving in Haren zijn naast fragmenten van de kloostergebouwen ook resten van servies gevonden en voorwerpen die gebruikt werden voor textielbewerking.

Advertentie via Ster.nl