NOS Nieuws

'EU-rapport: techbedrijven verwijderen sneller ongewenste content'

De druk vanuit Brussel op techbedrijven om sneller extremistische berichten te verwijderen lijkt te hebben geholpen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een nog niet gepubliceerd rapport van de Europese Unie.

Bij Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft is het aantal verwijderingen fors gestegen. Werd in december ruim 28 procent van de ongewenste inhoud die was gemeld door gebruikers verwijderd, inmiddels is dat opgelopen tot bijna 60 procent.

De vier bedrijven hebben zich sinds vorig jaar vrijwillig gebonden aan richtlijnen, waarmee ze beloofden meer te doen tegen bijvoorbeeld haatzaaiende video's. Dit is in Europa een groeiend probleem door onder meer de vluchtelingencrisis.

"Er zijn verschillen, maar we zien bij alle techbedrijven verbeteringen", zei Eurocommissaris Vera Jourová van Justitie volgens Reuters tijdens een overleg.

Meldingen bekijken

De vier bedrijven handelen op basis van meldingen. Die zijn dus essentieel voor de verwijdering van content. Ook daar is volgens het EU-rapport een stijgende lijn te zien. Het aantal meldingen dat Facebook binnen een dag bekijkt, is gestegen van 50 procent in december naar 58 procent nu.

Ook Twitter onderneemt volgens het rapport sneller actie. Lag het aantal meldingen in december nog op 23 procent, dat is nu 39 procent.

Bij YouTube gaat het juist de andere kant op, 's werelds grootste videosite bekeek in december bijna 61 procent van de meldingen. Dit percentage zou sindsdien flink zijn gedaald naar ruim 42 procent.

Reacties

De techbedrijven zeggen in een reactie blij te zijn met de resultaten, die laten zien dat er de afgelopen zes maanden veel is gedaan. Ook benadrukken ze dat er nog veel te doen is en dat ze daarbij blijven samenwerken met de Europese Commissie.

Een woordvoerder van Jourová kan de berichtgeving van Reuters niet bevestigen. Naar verwachting wordt er later vandaag meer over bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl