NOS SportAangepast

Cleveland-Golden State 3.0: vuurwerk gegarandeerd

Komende nacht begint de apotheose van de NBA. Voor het derde jaar op rij staan Golden State Warriors en Cleveland Cavaliers tegenover elkaar in de finale.

In de vorige twee ontmoetingen deden de ploegen nauwelijks voor elkaar onder en ook dit jaar belooft het een spannende strijd te worden tussen de Cavaliers van superster LeBron James en de sterrenploeg van de Warriors met hun nieuwe troef Kevin Durant.

Golden State Warriors viert de titel in 2015

2015: Golden State na 40 jaar weer kampioen

Na een seizoen waarin Golden State-guard Steph Curry zijn eigen driepuntersrecord verbeterde door er 286 in te schieten en de ploeg een clubrecord brak met met 67 overwinningen, wacht Cleveland Cavaliers in de NBA-finale.

Bij de Cavaliers keert LeBron James dat seizoen terug na vier jaar bij Miami Heat. In zijn tijd bij Miami haalde hij elk seizoen de finale en ook nu loodst hij zijn ploeg naar de eindstrijd.

In die finale gaat het de eerste drie duels vrijwel gelijk op en komt Cleveland op een 2-1 voorsprong. De laatste drie duels worden echter overtuigend gewonnen door Golden State en daarmee is de eerste titel sinds 1975 een feit.

2016: Onverslaanbare Warriors toch verslagen

Een seizoen later wijst alles erop dat de Warriors hun kunstje van het jaar ervoor gaan herhalen. In het reguliere seizoen wint de ploeg van coach Steve Kerr maar liefst 73 keer en verliest het slechts negen potjes.

Daarmee breekt de ploeg het record van Michael Jordan en zijn Chicago Bulls uit 1996 (72-10).

Ook Curry is weer op dreef door dit seizoen zelfs 402 driepunters raak te schieten. In de finale lijken Curry en consorten al snel op weg naar hun tweede titel op rij wanneer de ploeg op een 3-1 voorsprong komt in de best-of-7-serie.

Maar dan staat Cleveland op en presteert het schier onmogelijke door voor het eerst in de historie van de NBA-finale een 3-1 achterstand om te buigen in een zege.

Het blok van James op Warriors-speler Andre Iguodala in de slotfase van de laatste wedstrijd wordt het hoogtepunt van de serie en is illustratief voor de enorme drive die de sterspeler in zich heeft. Hij wil niets liever dan Cleveland de eerste titel bezorgen.

James was zelf al twee keer kampioen geworden. Maar voor het eerst sinds 1964, toen de American Football-spelers van Cleveland Browns kampioen van de NFL werden, wint een sportploeg uit Cleveland een titel in een van de vier Amerikaanse profcompetities. De vloek van de stad is eindelijk opgeheven.

Steph Curry en LeBron James

2017: Wie o wie?

Golden State Warriors is de favoriet voor de titel. De ploeg was al top met grootheden als Curry, Klay Thompson en Draymond Green en afgelopen zomer kwam er nog een superster bij: Kevin Durant.

Durant is een unieke speler. Bij zijn vorige ploeg, Oklahoma City Thunder, werd hij liefst vier keer topscorer van de NBA. Met zoveel wapens in één ploeg kan het eigenlijk niet misgaan voor de Warriors.

Maar goed, de Cavaliers hebben weliswaar niet zoveel superspelers in hun ploeg; ze hebben wel LeBron James, de allerbeste basketballer van deze generatie.

Steph Curry en LeBron James

Kan hij het gevecht aan? Ook al zijn z'n hulptroepen van een iets minder kaliber zijn dan die van Durant en Curry, een ploeg met James als leider heeft altijd een kans.

Daar hoopt ook de Amerikaanse basketballiefhebber op. Vooral dat het spannend gaat worden, want tot nu toe waren de play-offs doodsaai en voorspelbaar.

De Warriors verloren geen enkele wedstrijd en konden vaak in het laatste kwart hun reserves het veld in sturen. De Cavaliers hadden het iets lastiger, maar ook die ploeg won vaak met grote cijfers. Maar als de finale een spektakelstuk wordt, maalt niemand daar meer om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl