Een medewerker van Europol bekijkt de nieuwe website met foto's
NOS NieuwsAangepast

Europol zet details uit misbruikfoto's online

De Europese politieorganisatie Europol heeft fragmenten van foto's van kindermisbruik online gezet. De dienst hoopt zo te achterhalen wie de slachtoffers zijn.

Op de fragmenten zijn geen kinderen te zien, maar voorwerpen zoals een plastic tas, een T-shirt of een boek. Europol hoopt dat bezoekers de spullen herkennen, en dat daardoor duidelijk wordt waar de foto's zijn gemaakt.

Als bekend is waar het materiaal vandaan komt, kan de politie gerichter op zoek naar de kinderen die op de foto's worden misbruikt. "Onze eerste prioriteit is het redden van deze kinderen", zegt Wil van Gemert, plaatsvervangend directeur bij Europol. "Maar op het moment dat we een slachtoffer hebben geïdentificeerd, kunnen we ook makkelijker achterhalen wie de dader is."

Europol deelt foto's

Op kinderpornoafbeeldingen kunnen details cruciaal zijn. Zo waren in een recent onderzoek op foto's stukjes van een verpakking en een vuilnisbak te zien. Ook waren delen van een T-shirt, een auto en een verkeersbord zichtbaar. Met deze details lukte het om te achterhalen waar het materiaal gemaakt was. De politie kon de dader oppakken en vier slachtoffers redden uit zijn handen.

Europol laat slechts details zien om de slachtoffers te beschermen en om te voorkomen dat verdachten direct argwaan krijgen. "Als we bijvoorbeeld een complete slaapkamer laten zien, zal de dader die onmiddellijk herkennen", zegt Steven Wilson, hoofd van de cybercrime-afdeling van Europol. "Dan zou hij niet alleen bewijsmateriaal kunnen vernietigen, maar ook het kind in gevaar kunnen brengen."

Spullen op de achtergrond van een foto kunnen waardevol blijken voor de politie

Twintig fragmenten van foto's staan vanaf vandaag op de website van Europol. De afbeeldingen komen uit verschillende politieonderzoeken in Europa, die zijn vastgelopen doordat alle andere opsporingsmogelijkheden zijn uitgeput.

Europol publiceerde al een lijst met de 50 meest gezochte criminelen van Europa. Van hen zijn er tot nu toe 35 aangehouden, onder wie elf dankzij tips van het publiek. De politieorganisatie hoopt daarom dat ook deze nieuwe website tot resultaat zal leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl