Dijksma: het is een treurige dag voor de wereld
Staatssecretaris Dijksma noemt het een bittere teleurstelling dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. "Als het klopt, is vandaag een treurige dag voor de wereld", zegt ze. "Leiderschap vanuit de Europese Unie en landen als China is meer dan ooit nodig."
Hoewel dit volgens haar een grote klap is, vindt ze het belangrijk om positief te blijven en vooruit te kijken. Ze benadrukt dat het klimaatakkoord door 195 landen is ondertekend, waaronder zelfs grote vervuilers die blijven strijden tegen klimaatverandering.
Ze zegt hoopvol te zijn over wat ze vorige week tijdens een handelsmissie in Amerika heeft gezien.
Groei en banen
"Veel staten en steden willen door en dat kan gelukkig ook doordat ze veel eigen wetgevende ruimte hebben. Daarbij investeert het bedrijfsleven grootschalig in verduurzaming, want klimaat levert ook economische groei en banen op."
Dijksma zegt dat het definitieve besluit en de juridische implicaties van het Amerikaanse besluit moeten worden afgewacht.
Ook partijen in de Tweede Kamer zijn teleurgesteld. Ze gebruiken daarbij termen als "jammer", "schandalig", "onvoorstelbaar" en "oliedom". Zodra het definitief is, willen ze een debat. Alleen de PVV is enthousiast over het aanstaande besluit van Trump.
Europa
Directeur Pols van Milieudefensie zegt dat hij niet verrast is. "Maar het blijft in- en intriest. Voor Europa is dit een extra reden om versneld, echt werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering", zegt Pols.
Ook Natuur en Milieu noemt het besluit betreurenswaardig, maar wijst erop dat de VS een van de vele landen is die het akkoord hebben ondertekend. "Dit maakt duidelijk dat er wereldwijd een beweging is ontstaan die niet meer te stoppen is, ook niet door de VS", zegt directeur Geertje van Hooijdonk.