Kiki Bertens
NOS SportAangepast

De Kiki Bertens BV floreert als nooit tevoren

Het is mei 2011 als Kiki Bertens debuteert op een grandslamtoernooi. Op baan 10 van Roland Garros verliest ze voor een handjevol toeschouwers in het kwalificatietoernooi. De dan 19-jarige Bertens baalt, niet wetende wat haar nog allemaal te wachten staat.

Ed van den Broek is erbij die dag dat Bertens haar première beleeft in Parijs. Dan al voorziet hij een veelbelovende toekomst voor de tennisster. En tot op de dag van vandaag speelt hij een belangrijke rol in de carrière van Bertens.

Kansloos verhaal

Mede door zijn steun hoeft Bertens zich tijdens haar eerste jaren als professional niet al te veel zorgen te maken over de financiën. "Anders was het misschien wel een kansloos verhaal geworden om de loopbaan van Kiki van de grond te krijgen", zegt Van den Broek.

Van den Broek en Bertens kennen elkaar van de tennisclub in Berkenrode, waar hij als tennisleraar actief was. Hij is een vertrouweling van de tennisster en omschrijft de relatie als "een hele intense band".

Ed van den Broek

Van den Broek neemt in Nederland bovendien de medische begeleiding van Bertens voor zijn rekening. Maar het is zijn zakelijke instinct dat van wezenlijk belang is geweest voor de ontwikkeling van de tennisster.

Eind 2011, als Bertens meer en meer internationaal is gaan spelen, klopt ze bij Van den Broek aan. "Kiki kreeg al wat ondersteuning vanuit een stichting, maar daarmee redde ze het niet meer. Toen zijn we wat anders gaan bedenken."

Investeerders

Van den Broek gaat op zoek naar investeerders voor Bertens en richt samen met Joyce Bertens - de oudere zus van Kiki - de Kiki Bertens BV op. "Ik zocht naar mensen uit mijn eigen omgeving. In maart 2012 had ik zeven aandeelhouders gevonden die ervoor zorgden dat Kiki financieel minstens een jaar op eigen benen kon staan. En geloof het of niet, een maand later won ze haar eerste WTA-toernooi in Fez."

2011: Kiki Bertens in actie op Rosmalen

Dat succes zorgt voor een groot vertrouwen in het bedrijf én het verhaal van Van den Broek. "Het gaf rust bij Kiki, die zich geen zorgen meer over het geld hoefde te maken."

De Kiki Bertens BV wordt een goedlopend bedrijf, waar Joyce Bertens, jurist Wouter van Zetten (ook werkzaam bij voetbalclub AZ) en Van den Broek als directeuren leiding aan geven. Maar alles staat in het teken van één ding: de zaken van Kiki naast de tennisbaan zo goed mogelijk regelen.

Bedrag met vijf nullen

Bertens breekt in 2016 definitief door, wat voor veel inkomsten zorgt. Ook met de deelname aan de lucratieve Indian Premier Tennis League is een bedrag met vijf nullen gemoeid. De Kiki Bertens BV floreert en daarmee is ook het oorspronkelijke doel bereikt: Bertens kan op eigen benen staan.

2017: Kiki Bertens met haar trofee in Nürnberg

"Eind 2016 zijn de aandeelhouders uit de BV gestapt en hebben ze hun geld teruggekregen", vertelt Van den Broek, die benadrukt dat geen enkele aandeelhouder er beter van is geworden.

"Er is geen winstuitkering geweest. Iedereen heeft dit gedaan uit liefde voor dit project, niet om er financieel wijzer van te worden. Ik doe dit ook in mijn vrije tijd. Juist op deze manier vind ik het mooi om mijn support aan Kiki te geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl