NOS WielrennenAangepast

Zoetemelk gelooft in toekomstige Tourzege Dumoulin

Joop Zoetemelk was 37 jaar lang de laatste Nederlander die een grote wielerronde op zijn naam schreef. Tot afgelopen zondag: toen won Tom Dumoulin de Giro d'Italia. De NOS zocht de winnaar van de Tour de France van 1980 op in Frankrijk. Was hij blij met de winst van Dumoulin, of vond hij het toch jammer?

"Het is helemaal niet jammer", lacht Zoetemelk. "Na 37 jaar, of nog langer, er gaat toch een keer iemand komen. Het heeft lang geduurd."

Zoetemelk gelooft wel in toekomstige Tourzege Dumoulin

Zoetemelk heeft genoten van Dumoulin in Italië. "Maar ik heb soms wel een beetje getwijfeld. Zijn ploeg was natuurlijk niet al te sterk. Maar hij was zelf formidabel goed en heeft toch die roze trui naar Nederland kunnen halen. Gewoon geweldig."

Wat maakt de Limburger zo sterk? "Dat hij altijd zo rustig blijft", meent de Nederlandse wielerlegende. "Hij weet waar hij mee bezig is en waar hij naartoe gaat. Hij is het type dat zichzelf niet over de kop rijdt. Dat niet nerveus wordt of in paniek raakt."

1980: Zoetemelk wint Tour

De laatste Nederlander die een grote ronde won, is Zoetemelk nu niet meer. Maar hoe lang blijft hij de laatste Nederlander die de Tour won? "Jan Janssen heeft eerst de Vuelta gewonnen en toen de Tour. En ik ook. Dumoulin heeft nu de Giro gewonnen en de Tour zit er misschien aan te komen."

"Hij heeft in ieder geval laten zien wat zijn mogelijkheden zijn. Misschien kan het volgend jaar gebeuren. Dat ligt eraan hoe het parcours eruitziet. Maar het kan ook over twee of drie jaar. Hij is nog maar 26 jaar. En waarom niet? Ik geloof er wel in."

De Giro van Tom Dumoulin in 2,5 minuut

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl