NOS NieuwsAangepast

210.000 gasmaskers met asbest in beslag genomen

In Limburg zijn 210.000 gasmaskers in beslag genomen, omdat er asbest in de filters zit. De maskers werden gevonden in een loods in de gemeente Maasgouw, bij Roermond.

Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport zit er asbest in de filterbussen en dat is verboden, omdat het gevaarlijk is voor de gezondheid. Ingeademde asbestdeeltjes kunnen na verloop van tijd kanker veroorzaken.

Oude legerkisten

De maskers, die waarschijnlijk zijn geïmporteerd uit Rusland, werden aangetroffen in 5250 oude legerkisten. De eigenaar van de gasmaskers wordt verdacht van het bezit en de verkoop van asbesthoudende producten. Volgens de inspectie en het Openbaar Ministerie werden de maskers via internet verkocht.

Twee maanden geleden kwam de inspectie al met een waarschuwing. Het tv-programma Hart van Nederland meldde toen dat op onder meer Marktplaats grote partijen van die gasmaskers werden aangeboden.

Russisch leger

Tegen het programma zei een handelaar dat het hem vooral om de houten legerkisten ging. Die worden vaak gebruikt als bijzettafeltje. De gasmaskers, die volgens hem overblijfselen zijn uit het Russische leger, kregen de klanten er gratis bij. De uitzending was voor de inspectie aanleiding voor de waarschuwing en het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl