vlnr: Joris van den Berg, Freek Jansen, Leo Driessen en Steven Dalebout
NOS VoetbalAangepast

'Na drie seizoenen zonder prijs moet Ajax nu oogsten'

Nederland is als sportland in één week tijd aardig op de kaart gezet. Een Nederlandse winnaar in een grote wielerronde én een finalist in een Europees voetbaltoernooi. Tom Dumoulin en Ajax zijn vanzelfsprekend de hoofdonderwerpen in het Sportforum.

Vrijwel direct na de met 2-0 verloren wedstrijd tegen Manchester United op woensdag heerste bij Ajax berusting. En trots. De Europa League is weliswaar niet gewonnen, de finaleplaats was op zichzelf al boven verwachting.

Freek Jansen van Voetbal International wil om die reden toch spreken van een prijs. Niet tastbaar weliswaar, maar toch. "Het klinkt gek, maar dit is een prijs voor het Nederlands voetbal."

De Ajax-watcher gaat verder: "In een tijdperk dat iedereen roept: we moeten naar Duitsland kijken, we moeten dit, we moeten dat, halen we de finale gewoon op de Hollandse manier", doelt Jansen op de aanvallende speelstijl van trainer Peter Bosz.

Oogsten

Leo Driessen (RTL en FOX Sports) is ook enthousiast en denkt dat de finaleplaats van Ajax wel beklijft: "Kijk alleen al naar al die mensen die naar Stockholm zijn gegaan."

Driessen kraakt tegelijkertijd een licht kritische noot. "Af en toe naar je tegenstander kijken helpt wel", refereert de voetbalcommentator aan de verdedigende tactiek van United in de finale, waar Ajax niet tegen opgewassen bleek.

Jansen kijkt vast vooruit naar komend seizoen. Een jaar waarin Ajax volgens hem een prijs moet pakken. "Dat vinden ze in Amsterdam ook. Leuk hoor, al dat enthousiasme, maar straks moet er worden geoogst. Na drie seizoenen zonder prijs moet dat komend jaar veranderen. Ajax moet gewoon kampioen worden."

'Finaleplaats Ajax was prijs voor Nederlands voetbal'

Natuurlijk gaat het Sportforum ook niet voorbij aan de historische Nederlandse wielerzege in Milaan.

Nu Tom Dumoulin de Giro d'Italia heeft gewonnen wordt al volop gefantaseerd over een mogelijke volgende triomf. De Vuelta wellicht, straks in augustus? Of volgend jaar de Tour de France? Optimistisch gedacht misschien, maar toch niet onmogelijk?

De transformatie van Dumoulin van tijdritspecialist naar ronderenner is in volle gang. "Hij moet tactisch nog wat sterker worden. Het klimmen moet hij verfijnen. En hij moet meer kunnen reageren op tegenstanders", vertelt wielercommentator Van den Berg.

Hij licht toe: "Dumoulin moet zijn concurrenten meer leren lezen. En zich niet meer laten verrassen. Hij moet doorhebben wat zich afspeelt in de hoofden van de andere renners."

'Dumoulin is afhankelijk van het parcours in grote ronde'

Wat tactisch rijden betreft heeft NOS-verslaggever Steven Dalebout wel een voorbeeld paraat. "Bij zijn overwinning in de veertiende etappe waren er mensen die zeiden dat hij die zege had moeten laten aan Zakarin, om daar later profijt van te hebben. Maar zo is Dumoulin niet."

"Hij is nog steeds een tijdritspecialist", vindt Driessen. Om meerdere grote rondes te winnen moet er volgens de oud-wielercommentator "een reuzenstap worden gezet."

Extra kilo's verliezen misschien? Dat helpt immers de bergen over te komen. Dalebout weet dat de ploeg van Dumoulin daar veel over nadenkt.

"Hij weegt nu zo'n 68 kilo. Bij Sunweb proberen ze het zo uit te kienen: maximale kracht, minimale ballast. Je moet ook reserve inbouwen om die drie weken door te kunnen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl