Vincent Janssen beleefde een teleurstellend debuutjaar bij Tottenham Hotspur
NOS VoetbalAangepast

'Spurs-flop' Janssen: niet bang voor nog zo'n jaar

Dat de stap van de subtop in de eredivisie naar de (sub)top van Engeland soms heel groot kan zijn, hoef je Vincent Janssen niet uit te leggen. De oud-spits van AZ is na één seizoen bij Tottenham Hotspur inmiddels ervaringsdeskundige.

"Tja, zo kan voetballen ook zijn", vertelt de 22-jarige Janssen vanuit het Portugese Lagos, waar Oranje een trainingskamp heeft belegd in aanloop naar de oefeninterlands tegen Marokko en Ivoorkust en het WK-kwalificatieduel met Luxemburg.

Slechts zeven basisplaatsen kreeg Janssen dit seizoen in de competitie. In de beker werd hij vaker opgesteld, maar ook daarin bracht hij te weinig om écht indruk te maken. De spits maakte zes goals, voornamelijk uit strafschoppen, in alle competities.

De Engelse media spraken al gauw over een 'flop'. AZ ontving van de Spurs ruim twintig miljoen euro voor Janssen.

Janssen: niet bang voor nog zo'n jaar

"Van mij had het seizoen nog wel wat langer mogen duren. Dan had ik meer gespeeld", glimlacht Janssen. Inderdaad, hij kan nog lachen. Soms oogt de spits zelfs opgewekt. Zin in een nieuwe kans. Alsof hij wil waarschuwen: jullie zijn niet van mij af.

"Dit is niet mijn beste seizoen geweest, dat is duidelijk. Maar ik heb wel veel geleerd", zegt de man die krap twee jaar geleden nog als spits van Almere City rondliep in de Jupiler League.

Misschien dat Janssen bij de Spurs wel zo tegenviel omdat de rest zo goed was. Tottenham eindigt immers niet elk jaar als tweede in Engeland. Op White Hart Lane, het stadion waar inmiddels afscheid van is genomen, werd niet één keer verloren.

"Mijn aandeel daarin was niet groot", geeft Janssen toe. "Maar ik heb mij wel gewoon ontwikkeld. Zo kan voetbal ook zijn. De laatste jaren is het snel gegaan. Nu minder. Daar moet je als jonge jongen mee om leren gaan."

Bang voor nog zo'n rampjaar is de ex-topschutter van de eredivisie niet. "Omdat ik genoeg zelfvertrouwen heb. En de voetballerij kan snel veranderen", stelt Janssen.

Ook over zijn rol bij Oranje lijkt de Brabander zijn schouders op te halen. En dat terwijl zijn concurrent Bas Dost (Sporting) zojuist als tweede is geëindigd achter Lionel Messi op de Europese topscorerslijst.

Danny Blind hield als bondscoach steevast vertrouwen in Janssen. Of Dick Advocaat dat straks ook zal doen is de vraag. Janssen: "We zien het wel. Het is gewoon lekker om weer even bij elkaar te zijn met Oranje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl