NOS WielrennenAangepast

'Tom is een drempel over, de volgende wordt de Tour'

Nelissen: Dumoulin kan ook de Tour winnen

De NOS-analisten Danny Nelissen en Rob Harmeling zijn het eens: Tom Dumoulin kan ook de gele trui veroveren. Zij zien in de winnaar van de Giro d'Italia ook een toekomstig Tour-winnaar.

"Het zal mij niets verbazen als Chris Froome dit jaar zijn laatste Tour rijdt", zegt Rob Harmeling. "En dan is de weg vrij voor een nieuwe generatie renners zoals Dumoulin, die de Tour dit jaar overslaat. Ik denk dat hij een renner is die de komende vijf tot zeven jaar een grote rol gaat spelen in de grote rondes."

Nelissen: "Tom is nu een drempel over. De volgende drempel wordt de Tour."

De oud-renner en analist vervolgt: "Mensen beseffen niet hoe zwaar het was. Ik heb er gisteren op Twitter ook iets over gezegd. Ze hebben hem het vuur na aan de schenen gelegd. Quintana en Nibali, het was echt oorlog, ze gunden hem het licht in de ogen niet. Maar hij heeft toch gewonnen. Dit neemt hij mee naar elke volgende ronde."

Mooie dag voor Nederlandse wielrennen

Rob Harmeling was gisteren zelf aan het fietsen in Oostenrijk. "Maar we hebben ervoor gezorgd dat we om half vijf terug waren. En echt, ik vond het tv kijken zwaarder dan de route die we hebben gereden."

"Maar wat was het ontroerend om te zien. Zo'n bijzondere, hele mooie dag voor het Nederlandse wielrennen." Nelissen: "Als kind weet ik nog goed dat mijn vader riep: 'Joop heeft de Tour gewonnen'. Gisteren wist ik direct dat we getuige zijn geweest van iets heel moois."

De tijdrit van Tom met internationaal commentaar

Toch had Nelissen voorafgaand aan de Giro niet het idee dat Tom kon winnen. "Ik dacht plek zes of zeven misschien. Ik was zo verbaasd hoe hij in de bergen reed. Ik dacht: als hij dit kan, dan kan hij ook de Giro winnen."

Volgens Harmeling was het cruciale moment de negentiende etappe, de etappe waar Dumoulin zijn roze trui verloor aan Quintana, maar wel het tijdsverlies beperkt wist te houden. "Zijn concurrenten waren getergd. Zeker door de beledigingen die Dumoulin de dag daarvoor had geuit. Ze wilden bloed aan het mes."

Nibali en Quintana konden Dumoulin niet kraken

"Maar je zag dat toen Tom niet mee kon komen en achterin aan het elastiek hing, Nibali en Quintana toch niet wegreden. Hij verloor een minuut en toen dacht ik: dat is niks. Als hij zich mentaal goed kan houden, wint Tom de Giro."

2012 - Wiggins wint de Tour de France

Tom Dumoulin wordt veel vergeleken met Miguel Indurain, maar Nelissen ziet meer gelijkenis met een andere Tourwinnaar: Bradley Wiggins. "Indurain was meer een verdediger. Dumoulin is een aanvaller. Tom kan ook een Amstel Gold Race of Luik-Bastenaken-Luik winnen. Wil je hem typeren, dan is hij meer een Bradley Wiggins of Armstrong-achtige renner, met het tijdritwapen dat hij heeft."

Beide oud-renners denken dat Dumoulin het beste bij zijn ploeg Sunweb kan blijven, maar dat er wel wat zal veranderen. Harmeling: "Er zit nog genoeg progressie in de ploeg. Maar ik verwacht dat er nu wel meer sponsoren zullen opstaan. En dan krijgt Tom echt een ploeg om zich heen die hem kan bijstaan in de grote rondes."

Team Sunweb viert de zege met Tom Dumoulin

Nelissen: "Het budget moet naar de twintig miljoen euro. En probeer bijvoorbeeld Wout Poels te krijgen. Of Tom volgend jaar al de Tour gaat rijden, is de vraag. Ze zijn bij Sunweb slim genoeg om te kijken naar welke grote koers het beste parcours heeft voor Dumoulin. Ze zullen bijvoorbeeld de tijdritten in de gaten houden. Zitten die er genoeg in? Ze wachten tot het moment dat er bijvoorbeeld 120 kilometer aan tijdritten in de koers zijn opgenomen en slaan dan toe."

Harmeling besluit: "Het is toch geweldig hoe zo'n prestatie Nederland verbindt. Ik denk dat een heleboel kinderen deze week Tom Dumoulintje spelen op de fiets. Prachtig toch? "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl