Konstantinos Mitsotakis
NOS NieuwsAangepast

Griekse oud-premier Mitsotakis overleden

In Griekenland is oud-premier Konstantinos Mitsotakis (98) overleden. Hij was een van de bekendste politici in Griekenland met een grote staat van dienst. Hij was van 1946 tot 2004 parlementslid, had ministersposten op Financiën, Economie, en Buitenlandse Zaken en was premier van 1990 tot 1993. In 1977 richtte hij de Partij van Nieuwe Liberalen op die later opging in Nieuwe Democratie (ND).

De op 18 oktober 1918 op Kreta geboren Mitsotakis behoorde tot een van de machtigste politieke families in Griekenland. Zijn voornaamste politieke tegenstander was Andreas Papandreou van de socialistische partij Pasok, telg van een andere politieke dynastie.

Parijs

In 1967, tijdens de Griekse militaire junta, werd Mitsotakis opgepakt door de dictatuur van de Kolonels. Het lukte hem om te vluchten naar Parijs. Daar leefde hij in ballingschap tot in 1974 de democratie in Griekenland werd hersteld.

Toen hij in 1990 premier werd, kondigde hij onmiddellijk hervormingen aan. Er werd gesneden in de overheidsuitgaven, staatsbedrijven werden geprivatiseerd en de publieke sector hervormd. Drie jaar later viel zijn regering over de kwestie-Macedonië.

Verrader

Mitsotakis wilde het langslepende conflict over de naam van de voormalige Joegoslavische republiek oplossen. Hij was voorstander van een samengestelde naam. Door deze opstelling werd hij min of meer als verrader bestempeld en het leidde tot grote demonstraties in met name Thessaloniki.

Ook eigen partijleden vielen hem af, onder leiding van Antonis Samaras die later premier van Griekenland werd. De regering verloor de meerderheid in het parlement en moest nieuwe verkiezingen uitschrijven. Die werden gewonnen door Papandreou's Pasok. Mitsotakis trad vervolgens ook terug als ND-leider, maar bleef wel parlementslid tot 2004.

Twee van de vier kinderen van Mitsotakis zijn ook de politiek ingegaan. Zoon Kyriakos Mitsotakis is de huidige leider van Nieuwe Democratie. Dochter Dora Bakoyanni is een voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oud-burgemeester van Athene.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl