NOS NieuwsAangepast

Mubarak fêteerde Franse premier

De Franse premier François Fillon heeft zijn kerstvakantie in Egypte doorgebracht op kosten van president Mubarak. Dat heeft Fillon toegegeven (.pdf), nadat het satirische Franse weekblad Le Canard Enchaîné het verhaal naar buiten had gebracht.

Fillon en zijn gezin vierden van 26 december tot 2 januari vakantie in het toeristenoord Aswan, aan de Nijl. Hij betaalde de reis van Parijs naar Aswan per regeringsvliegtuig zelf, maar liet de Egyptische overheid de overnachtingen en een boottocht op de Nijl betalen.

Abu Simbel

Ook gebruikten de Franse premier en zijn gezin op uitnodiging van de Egyptische autoriteiten een vliegtuig om van Aswan naar Abu Simbel te reizen.

Op 30 december had Fillon een ontmoeting met Mubarak. Dat was voordat de massale betogingen tegen het bewind van de Egyptische president begonnen.

Slecht moment

De verklaring van Fillon komt op het moment dat minister van Buitenlandse Zaken Alliot-Marie onder vuur ligt, omdat zij met Kerst naar Tunesië ging en een vliegtuig gebruikte van een zakenman die bevriend is met de gevluchte president Ben Ali.

De linkse oppositie wil dat de minister opstapt, ook omdat ze uitgerekend naar Tunesië ging toen de protesten tegen Ben Ali al aan de gang waren.

Reactie Sarkozy

In een reactie zegt president Sarkozy dat bewindspersonen de voorkeur moeten geven aan vakanties in eigen land. Toestemming om in te gaan op een uitnodiging uit het buitenland volgt pas nadat de premier en de diplomatieke dienst van de president hebben onderzocht of het bezoek past bij de buitenlandse politiek van Frankrijk.

"De burger heeft het recht om van bewindspersonen en mensen met een publieke taak echte transparantie te eisen", aldus Sarkozy.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl