Eltingh nieuwe technisch directeur KNLTB

Jacco Eltingh is de nieuwe technisch directeur van de Nederlandse tennisbond. Na een zoektocht van vier maanden, die ook buiten Nederland en zelfs buiten de tenniswereld plaatsvond, koos de KNLTB hem als opvolger van Jan Siemerink, wiens contract begin dit jaar niet werd verlengd.

  • Henk Koster
    Jacco Eltingh

Eltingh begint op 1 juni parttime aan zijn klus en komt op 1 oktober fulltime in dienst. "Hij is verantwoordelijk voor het beleid gericht op top- en jeugdtennis. Hieronder valt ook de eindverantwoordelijkheid voor de nationale selecties zoals het Davis- en Fed Cupteam, Jong Oranje en de rolstoeltennisselectie", meldt de tennisbond.

Alles wat ik in dit leven heb, inclusief mijn vrouw en kinderen, heb ik aan tennis te danken.

Jacco Eltingh

Het streven is om structureel bij de beste tien tennislanden ter wereld te horen. De incidentele successen van Robin Haase en Kiki Bertens daargelaten is het nationale tennis echter ver verwijderd geraakt van de roemrijke jaren 90, waarin Eltingh zelf ook voor de nodige successen zorgde.

"Mijn intentie is niet de voor de hand liggende oplossingen te kiezen, maar te kiezen voor wat nodig is om weer voor langere termijn mee te doen op topniveau. Ik moet volledig gaan voor kwaliteit en met de beste mensen", stelt Eltingh.

Maatpak, geen trainingspak

Na het afscheid van Siemerink zocht de KNLTB meer naar een maatpak dan een trainingspak, mede omdat het opleiden van talenten sinds vorig jaar is belegd bij zeven tennisscholen. Eltingh: "Behalve het technisch aspect wil ik ook een rol spelen in de driehoofdige directie van de KNLTB, omdat toptennis afhankelijk is van alle afdelingen van de KNLTB."

Erik Poel staat aan het hoofd van die directie en is trots op de komst van Eltingh. "Met zijn ervaring en achtergrond, zowel op als naast de baan, kan Jacco het stevige fundament dat er ligt bij top- en jeugdtennis verder uitbouwen", aldus de algemeen directeur.

Algemeen directeur KNLTB over aanstelling Eltingh

Als speler behoorde Eltingh in de jaren negentig tot de wereldtop. In het dubbelspel was hij met Paul Haarhuis zelfs een klasse apart. Samen wonnen ze alle grandslamtoernooien minimaal één keer en waren ze geruime tijd nummer een van de wereld.

"Alles wat ik in dit leven heb, inclusief mijn vrouw (oud-profspeelster Hellas ter Riet, red.) en kinderen, heb ik aan tennis te danken", zegt Eltingh. "Het voelt fantastisch, logisch en nodig om de ervaring en kennis die ik mijn hele tennisleven en in mijn tennisbedrijven heb opgedaan nu in te zetten voor het grootste orgaan dat tennissend Nederland heeft."

Haarhuis: op de baan was ik vroeger de baas

Na zijn carrière als tennisprof startte Eltingh samen met Haarhuis, die bij de KNLTB werkzaam is als Davis en Fed Cup-captain, het bedrijf TennisEvents. Samen organiseren ze sinds 2002 jaarlijks het succesvolle AFAS Tennis Classics.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl