Regisseur Ruben Östlund na het winnen van de Gouden Palm
NOS NieuwsAangepast

Gouden Palm voor The Square van Zweedse regisseur Ruben Östlund

De belangrijkste prijs van het filmfestival in Cannes, de Gouden Palm, is toegekend aan The Square van de Zweedse regisseur Ruben Östlund. Hij werd bekend met de film Turist (2014), waarin een vader hard wegrent als een lawine zijn gezin dreigt te vermorzelen.

The Square wordt beschreven als een humoristisch, surrealistische thriller. De film gaat over een pretentieuze museumdirecteur die kort voor de opening van een expositie te maken krijgt met een overval.

Dit jaar waren er negentien inzendingen voor de Gouden Palm, waaronder twee films die alleen op Netflix te zien zijn.

Coppola

Sofia Coppola, dochter van Francis Ford Coppola, kreeg de prijs voor beste regie voor haar historische film The Beguiled. Het is een remake van een film uit 1971 over een verhaal uit de Amerikaanse burgeroorlog.

De jury beloonde Jeune Femme van regisseur Léonor Serraille met de Gouden Camera voor beste debuutfilm.

Diane Kruger met haar onderscheiding voor beste actrice

Diane Kruger werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol in In the Fade (Duits: Aus dem Nichts) van regisseur Fatih Akin. Ze speelt daarin een Duitse vrouw die haar leven weer op orde probeert te krijgen nadat haar Koerdische man en hun vijfjarige zoontje in Hamburg zijn omgekomen bij een aanslag van neonazi's.

De prijs voor beste acteur ging naar Joaquin Phoenix in de film You Were Never Really Here van regisseur Lynne Ramsay. Hij speelt daarin een psychisch beschadigde oorlogsveteraan die een jong meisje probeert te redden uit de handen van een criminele bende.

Kidman

De film van Ramsey werd ook onderscheiden vanwege het beste script. Ze deelt de prijs met The Killing of a Sacred Deer van regisseur Yorgos Lanthimos.

De Gouden Palm voor beste korte film kende ook een gedeelde uitslag: Katto van Teppo Airaksinen en Xiao Cheng Er Yue van Qiu Yang.

Nicole Kidman kreeg een speciale oeuvreprijs, die in het leven was geroepen omdat het filmfestival in Cannes dit jaar zeventig jaar bestaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl