In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Zeevonk: magische blauwe gloed in de Noordzee

Noordzee kleurt magisch blauw

Het was een fascinerend gezicht, gisteravond laat: de branding langs de kust - onder meer bij Katwijk en Noordwijk - kreeg een blauwe gloed. Die wordt veroorzaakt door zeevonk, een alg van 0,5 tot 1 millimeter groot. Het organisme ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje met een staartje.

Als zeevonk in beweging wordt gebracht, gaat deze door een chemische reactie licht uitstralen. Dat is bedoeld om roofdieren af te schrikken, legt natuurorganisatie Ecomare uit bij Omroep West. Bij ruw weer trekt de zeevonk zich terug naar rustiger, diepere wateren.

Zeevonk is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan bij grote concentraties wel irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken. Om die reden werd in de zomer van 2015 zwemmers zelfs afgeraden om de Noordzee in te gaan tussen Scheveningen en Katwijk. Toen was overigens sprake van een veel grotere concentratie zeevonk.

Zalmroze

Stefano Janssen maakte vannacht een filmpje van het betoverende schouwspel in de branding van Katwijk. "We waren daar tussen 23.00 en 04.00 uur. Er kwamen wel wat mensen op af ja", vertelt hij.

Zeevonk is soms ook overdag te zien, maar kleurt dan eerder zalmroze. Dat komt door de aanmaak van het pigment caroteen (ook wel 'worteltjespigment' genoemd). Maar als zeevonk zalmroze kleurt, dan geeft deze 's nachts geen licht meer.

Advertentie via Ster.nl