Het graf, zonder kruis
NOS NieuwsAangepast

Graf De Gaulle geschonden door vandaal

Een onbekende heeft het graf van de Franse leider Charles de Gaulle geschonden. Op bewakingsbeelden is te zien hoe gistermiddag een man het graf betreedt en een stenen kruis omtrapt. Het viel in stukken op de grond.

De dader is nog niet opgepakt. Het motief is daardoor ook nog niet duidelijk, er zijn geen leuzen of graffiti aangebracht. Het incident vond plaats op de Journée de la Résistance, de dag waarop het verzet in de Tweede Wereldoorlog wordt geëerd.

De politie gaat ervan uit dat de man een medeplichtige had, die in een auto zat te wachten.

Het graf tijdens een herdenking in 2015

Charles de Gaulle leidde het verzet tegen de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 60 was hij president van het land.

Hij overleed in 1970 en werd begraven in een eenvoudig graf in Colombey-les-Deux-Églises, waar ook zijn vrouw en dochter hun laatste rustplaats hebben. Elk jaar bezoeken tienduizenden toeristen het graf.

Charles de Gaulle met zijn vrouw in 1960

Politici hebben verontwaardigd gereageerd op de grafschennis. "Verdriet en ontzetting", twitterde premier Philippe. "Dit is een daad tegen Frankrijk." Marine Le Pen noemt het volstrekt verwerpelijk, oud-president Sarkozy spreekt van een belediging van Frankrijk en zijn waarden.

President Macron heeft de burgemeester van Colombey-les-deux-Eglises inmiddels gebeld en aangeboden bij te dragen aan de restauratie van het graf. "De Gaulle is heilig voor de Fransen", liet de president weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl