De bewoner van deze woning in de gemeente Slochteren moest haar huis uit vanwege instortingsgevaar (archief maart 2014)
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

39 schademeldingen na aardbeving Slochteren

Na de aardbeving van gisteren in Slochteren zijn er toe nu toe 39 schademeldingen binnengekomen bij het Centrum Veilig Wonen in Appingedam. Het Groningse dorp werd gisteren om 17.40 uur getroffen door wat het KNMI een "opvallend zware aardbeving" noemt. GroenLinks wil een debat met minister Henk Kamp over de afhandeling van de schade.

"Boem. Dat was het geluid dat bleef hangen", vertelt een inwoner van Slochteren. "De bank bij ons in huis begon te trillen en de hond liep weg en ging tekeer. Het was ook zomaar weer voorbij, maar wel heftig".

Epicentrum

De aardbeving had volgens het KNMI een kracht van 2.6. "Een beving van deze magnitude hebben we de laatste jaren niet meer gezien", meldt een woordvoerder bij RTV Noord. Het epicentrum lag in het dorp Slochteren, maar de beving werd in de wijde omtrek goed gevoeld. Onder meer uit Sappemeer, Noordbroek, Zuidbroek en Schildwolde kwamen meldingen binnen.

Het Centrum Veilig Wonen, de instantie die de schadeafhandeling in het aardbevingsgebied heeft overgenomen van de NAM, riep bewoners direct op eventuele schade te melden. Vanmiddag om half vijf leverde dat in totaal 39 meldingen op. De aard van de schade is nog niet gespecificeerd.

Probleem is wel dat het Centrum nu niets anders kan doen dan de schade inventariseren. Pas op 1 juli gaat de nieuwe regeling in om schades in het aardbevingsgebied af te handelen. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft daarom een debat aangevraagd met demissionair minister Henk Kamp. "Het kan niet zo zijn dat het Centrum Veilig Wonen tot 1 juli niets doet. Je kunt schademeldingen niet maandenlang op een stapel leggen. Dan begin je al met een achterstand", zegt ze bij RTV Noord.

"We vonden het eng, best wel spannend", zegt een vrouw op straat in Slochteren. "Ik ben op bezoek bij mijn vader. Hij heeft net nieuwe dakkapellen. Hij zei meteen: 'rustig, het is een beving'. Ik woon zelf in Hoogezand, heb het wel eens meegemaakt, maar dit was toch anders, heftiger. We hoorden echt wat scheuren. Mijn vader is het gewend, maar hij kreeg ook grote ogen hoor."

Het was net of er een trein aan kwam denderen op volle snelheid en ergens tegenaan botste.

Inwoner Schildwolde

"De zoveelste aardbeving. Maar het went nooit", reageert burgemeester Geert-jan ten Brink van Slochteren in het NOS Journaal op NPO Radio 1. "Je merkt toch dat de boosheid weer terugkomt".

Ten Brink zegt te hopen dat er nu zo snel mogelijk een nieuw kabinet komt dat de gaskraan verder terugdraait. "De productie moet nu echt naar beneden. We moeten weer perspectief zien in dit gebied. Dat is een kwestie van nationaal fatsoen."

Korte, heftige klap

"We hebben maar weer een rondje door het huis gedaan om te kijken of er iets beschadigd is", vertelt een geschrokken inwoonster die met haar dochter over straat loopt. "Het went ook. We dachten eigenlijk direct 'weer een aardbeving'. Ik heb nog een raam dat nooit gemaakt is, maar dat is niet extra uitgescheurd. De kleine kan er dus gerust onder blijven spelen."

Ook in Schildwolde was de beving goed te voelen. "Ik voelde een korte, heftige klap", vertelt een vrouw. "Het was net of er een trein aan kwam denderen op volle snelheid en ergens tegenaan botste. En daarna was het meteen weer afgelopen. Het heeft in totaal maar vijf seconden geduurd, toch heeft het een hevige impact. Het is een rare gewaarwording, je schrikt enorm. Het overvalt je".

Totale gelatenheid

GroenLinks Kamerlid Van Tongeren is verbijsterd over de "totale gelatenheid" in Slochteren. "Het leven gaat door, alleen even kijken of er schade is. Zelf voel ik die onmacht ook. Elke keer als er goed nieuws is, volgt er weer een teleurstelling. Ik vind dat alle Nederlanders even veilig moeten kunnen wonen".

Het is nog niet duidelijk of er inderdaad een Kamerdebat komt. Van Tongeren heeft een Kamermeerderheid nodig die haar verzoek steunt.

De NAM heeft nog niet gereageerd.

Advertentie via Ster.nl