Calvin Stengs na zijn doelpunt tegen FC Groningen in de play-offs
NOS VoetbalAangepast

Jongeling Stengs laat AZ weer stralen

Een wisselvallige reeks aan het einde van de competitie en een verloren bekerfinale. Nee, favoriet was AZ zeker niet op het moment dat de play-offs om Europees voetbal begonnen. Maar met de komst van een jong talent kwam ook de lach terug in Alkmaar.

Calvin Stengs (18) is zijn naam. Met zijn vrije en frivole manier van spelen geeft hij AZ nieuw elan en dat kon de ploeg van John van den Brom wel gebruiken.

"We hebben tegen hem gezegd: blijf alsjeblieft het onbevangen gevoel houden dat je tijdens trainingen en invalbeurten ook hebt. Want op trainingen laat hij dit soort dingen heel vaak zien", zegt Van den Brom.

Blessure Jahanbakhsh

Steekpasses, acties, assists en doelpunten: Stengs heeft het allemaal laten zien in de play-offs. Terwijl hij in eerste instantie niet in beeld kwam voor een basisplaats. Door een blessure van Alireza Jahanbakhsh kreeg Stengs een kans, die hij met beide handen heeft gegrepen.

"Het is fantastisch om te zien hoe hij invulling geeft aan die positie. Hij ziet het en hij kan het", aldus Van den Brom.

Als je dan zo'n pass geeft, dan valt er wel iets van je af.

Calvin Stengs

"Het is deze wedstrijden goed gegaan en dat smaakt naar meer", vertelt Stengs. Vooral de schitterende steekpass tegen FC Groningen, waarmee hij de 1-0 inleidde, gaf hem vertrouwen.

"Dat helpt je wel over een drempel heen, want je hebt natuurlijk wel een beetje spanning. Als je dan zo'n pass geeft, dan valt er wel iets van je af."

Stengs: spanning was weg na prima pass

Stengs traint het hele seizoen al mee met de eerste selectie, maar zijn wedstrijden speelde hij vooral bij Jong AZ. Met die ploeg werd hij al kampioen in de tweede divisie. Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan het succes voor Stengs, maar het had ook heel anders kunnen lopen.

Van Haarlem naar Alkmaar

"Ik ben via HFC Haarlem bij AZ gekomen. Daar heb ik van onder 12 tot onder 19 in de jeugd gespeeld. Maar ik moest een jaar langer in de onder 16 spelen, omdat ik wat achterliep. Dat jaartje heeft me goed gedaan, maar het had ook zomaar de andere kant op kunnen vallen", liet Stengs onlangs weten aan AZtv.

Inmiddels bestaat er bij AZ geen enkele twijfel meer over zijn talent, getuige het nieuwe vijfjarige contract dat de jongeling vrijdag ondertekende. "De beloning voor een goed seizoen", vindt Stengs. Het winnen van de play-offs moet het feest compleet maken.

Calvin Stengs met Martin Haar, de trainer van Jong AZ

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl