Abdelhak Nouri en Davy Klaassen
NOS VoetbalAangepast

'Vertrek van Klaassen en Sánchez zou een probleem zijn'

Ajax heeft een seizoen zonder prijs achter de rug, maar wel een waarin de Amsterdamse club het publiek weer op de banken kreeg. Met een jonge selectie, waar nog rek in zit. Een leegloop is niet waarschijnlijk, maar een vertrek van een of twee steunpilaren wel.

In de achterhoede groeide Davinson Sánchez afgelopen seizoen uit tot zo'n steunpilaar. Niet voor niets werd de 20-jarige Colombiaanse centrale verdediger door de fans verkozen tot Speler van het Jaar.

'Sánchez als Vasovic en Rijkaard'

"Sánchez was heel belangrijk", aldus sportschrijver en historicus Auke Kok, momenteel bezig aan de biografie van Johan Cruijff. "Zijn impact is te vergelijken met het halen van Velibor Vasovic (in 1966 van Partizan Belgrado) en het terughalen van Frank Rijkaard (in 1993 van AC Milan). Een rustpunt achterin. Hij houdt ballen tegen, dat straalt af op het hele team."

Davinson Sánchez

Wat als Sánchez na een seizoen in Amsterdam al vertrekt? Naar verluidt heeft onder meer Barcelona belangstelling. "Een vertrek van Sánchez kan je opvangen met Matthijs de Ligt en Nick Viergever", zegt schrijver en Ajax-volger Henk Spaan.

'Zeefuik voor Tete of Veltman'

Daarnaast moet Ajax rekening houden met een vertrek van een of twee rechtsbacks, Kenny Tete en Joël Veltman. "Een vertrek van een van de twee kan opgevangen worden door Deyovaisio Zeefuik", weet Spaan. "Een goede rechtsback. Fysiek sterk."

Op links lijkt vooralsnog geen vacature te komen. "Daley Sinkgraven zal niet worden verkocht en ik weet niet of er belangstelling is voor Jairo Riedewald."

Kasper Dolberg

Op doel blijft André Onana de onbetwiste nummer één en in de aanval is Kasper Dolberg een zekerheidje. "Ik hoop ook dat Amin Younes blijft", aldus Spaan. "Hij heeft als vleugelspeler het meeste rendement en komt zijn man voorbij. David Neres toont progressie, maar moet nog groeien."

"Met Justin Kluivert moet ik het nog zien", voegt Spaan toe. "Hij is Václav Cerný wel voorbij. Kluivert maakt acties, maar hoe vaak komt hij nu echt zijn man voorbij? En hij kan niet verdedigen."

'Vertrek Klaassen een probleem'

Interessant worden vooral de ontwikkelingen op het middenveld. Een stoelendans is mogelijk. Het min of meer vaste trio Davy Klaassen, Lasse Schöne en Hakim Ziyech dreigt uit elkaar te vallen. Daarachter staat de jeugd te trappelen van ongeduld.

Davy Klaassen

"Klaassen gaat weg", aldus Spaan. "Dat scheelt heel veel. Die heeft een groei van heb ik jou daar doorgemaakt. Is nu al Europese subtop. Zijn vertrek zou een enorm verlies zijn, qua persoonlijkheid en qua spelinzicht."

"Een vertrek van Klaassen en Sánchez zou een probleem zijn", zegt ook Kok. "Hopelijk is de clubleiding pro-actief. Ze moeten nu al bezig zijn met vervangers die net zo goed zijn. Ook aan Peter Bosz kan nog worden getrokken. Iedereen herkent de hand van de coach."

Van de Beek voor Schöne

Lasse Schöne gaat volgens Spaan zijn plek verliezen aan Donny van de Beek. "Schöne is goed voor de eredivisie, maar zijn handelingssnelheid is te laag voor Europees voetbal. Hij heeft wel een goed overzicht, maar Van de Beek heeft veel meer dynamiek."

Voor Ziyech heeft Kok een belangrijke rol in gedachten. "Hij heeft zich de pestpokken gewerkt en moet nu ook een leidend figuur worden."

Abdelhak Nouri en Donny van de Beek

Andere middenveldopties zijn talenten Abdelhak Nouri en Frenkie de Jong, evenals Van de Beek net 20 jaar oud. Zij vormden afgelopen seizoen al het schaduwmiddenveld van Ajax en kwamen ook regelmatig uit in Jong Ajax. Daarachter zit ook nog de 19-jarige Carel Eiting, een nummer 6.

"Ik hoop dat ik Nouri veel ga zien in het eerste", aldus Spaan. "Hij is afgelopen seizoen bijna nooit slecht ingevallen en maakte tien goals en gaf elf assists in de Jupiler League. Hij zou op de plek van Klaassen kunnen spelen, al is hij beter op links."

'Nouri moet spelen of worden verhuurd'

Volgens Kok moet Nouri gaan spelen of worden verhuurd. "Hij is al 20. Bij Utrecht of Heerenveen had hij dit jaar een leuk seizoen in de eredivisie kunnen spelen. Door de komst van Ziyech heeft hij nauwelijks gespeeld. Ik ben benieuwd of hij het redt."

"Ze moeten het wel laten zien", stelt ook Spaan. En zo is het. Nouri, De Jong en Van de Beek moeten zich verder ontwikkelen. Daarnaast moeten ze hopen dat Marc Overmars bij een eventueel vertrek van Klaassen op hen vertrouwt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl