Erdogan tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd in de Antalya Arena
NOS Nieuws

Galatasaray past naam stadion aan op aandringen Erdogan

Galatasaray past de naam van zijn stadion aan. De Turkse voetbalclub is de eerste die gehoor geeft aan een oproep van president Erdogan.

Erdogan riep Turkse clubs deze week op het woord 'arena' te mijden. Dat verwijst volgens hem naar de gladiatorengevechten in het oude Rome. "Ik ben tegen arena's. Daar werden mannen verscheurd door wilde dieren."

De president zei dat hij zijn minister van Sport opdracht zal geven het woord in de ban te doen. Galatasaray heeft dat niet afgewacht.

We vinden het goed om Turkse woorden te gebruiken voor onze stadions.

Voorzitter Turkse Voetbalbond

Tot nu toe speelde de club van Wesley Sneijder in de Türk Telekom Arena in Istanbul. Dat wordt nu Türk Telekom Stadyumu. De Turkse voetbalbond TFF heeft de wijziging ook al doorgevoerd op zijn website: zo speelt Besiktas nu in het Vodafone Stadyumu.

"We vinden het goed om Turkse woorden te gebruiken voor onze stadions", zegt de voorzitter van de bond. "Daarom steunen we deze oproep."

'Arena' is Latijn voor zand, dat op de vloer van amfitheaters werd gestrooid om bloed op te nemen. 'Stadion' verwijst naar een Griekse lengtemaat die werd gebruikt bij atletiekwedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl