Een lach op het gezicht van Sébastien Haller
NOS VoetbalAangepast

Haller zal Utrecht missen: iedereen loopt hier met een glimlach

Waar haalde FC Utrecht toch deze onbekende, maar veelscorende Franse spits vandaan? En dat voor maar acht ton. Er was verwondering alom na het eerste halfjaar van Sébastien Haller op de Nederlandse velden. Na twee en een half jaar komt er vanmiddag een einde aan die periode.

Na 82 eredivisieduels, 41 goals en 15 assists neemt de 22-jarige spits afscheid van het publiek in de Galgenwaard, waar hij de beste jaren uit zijn loopbaan tot nu toe doormaakte.

"Toen ik kwam, kende niemand mij", vertelt een ontspannen Haller op een zonnig Zoudenbalch, het trainingscomplex van de Domstedelingen. Hij praat met veel respect over de club en de stad.

"Iedereen was aardig en ik heb geweldige mensen ontmoet. Die ga ik zeker missen, net als de stad en de manier van leven. De mensen in Utrecht lopen altijd met een glimlach rond. Het was hier makkelijk leven."

Vier vingers gaan de lucht in bij Sébastien Haller na zijn vier treffers tegen FC Dordrecht

Als huurling van AJ Auxerre kwam hij in de winterstop van het seizoen 2014/2015 binnen. Hij maakte veel indruk met 11 goals en 5 assists in 17 duels. Utrecht wist dat het goud in handen had en besloot hem vast te leggen tot medio 2019.

In Nederland leerde Haller zichzelf kennen. Als veelbelovende aanvaller, maar bovenal als mens. "Ik kwam in een nieuw land, bij een nieuwe club. Ik weet nu wat mijn lichaam nodig heeft en wat ik mentaal nodig heb. Dat neem ik mee naar de toekomst."

Het is niet dat ik na wat goals bij FC Utrecht ineens kan tekenen bij Real Madrid of FC Barcelona.

Sébastien Haller over zijn keuze voor Eintracht Frankfurt

In Utrecht zullen ze de lange Fransman niet snel vergeten. Hij is immers de buitenlander met de meeste goals ooit voor de club. "Het was oké, ik heb wat doelpunten gemaakt", relativeert Haller. "Ik ben en voel me geen legende."

Eintracht Frankfurt, Real Madrid en Barcelona

Eintracht Frankfurt, de nummer elf van de Bundesliga, is de nieuwe bestemming voor de goaltjesdief. "De perfecte stap voor nu. Het is een goede kans voor mij om in zo'n grote competitie te spelen."

"Ik kom van het tweede niveau in Frankrijk. Het is niet dat ik na wat goals bij FC Utrecht ineens kan tekenen bij Real Madrid of FC Barcelona. Ik groei nog altijd als speler en hoop in Frankfurt de volgende stap te zetten."

Naar verluidt krijgt Utrecht zes miljoen euro overgemaakt vanuit Duitsland. Een flink bedrag voor de club, al kwam er vorig seizoen tijdens de winterstop nog een Chinees bod van vijftien miljoen binnen.

Utrecht had wel oren naar een deal met de Chinezen, maar Haller bedankte. En er werd meer geflirt. Ook het Engelse Norwich City meldde zich, wilde meer dan acht miljoen betalen, maar ook daar bedankte Haller voor.

Er werd gesproken over interesse van Ajax, maar concreet werden die verhalen nooit. "Ik denk dat het dan ook harde onderhandelingen waren geworden. Het gaat allemaal om geld en ik weet niet of ze mij wilden of konden betalen", aldus Haller.

Sébastien Haller en Erik ten Hag

De clubtopscorer maakt een kalme indruk en weet met zijn 22 jaar wat hij wil. Dat hij sinds een kleine drie maanden vader is van dochter Kiara heeft daar ongetwijfeld mee te maken.

Ze zal in Duitsland naar school gaan en meertalig worden opgevoed. Waar papa de rest van zijn voetballoopbaan speelt, is natuurlijk niet te voorspellen. Laat staan op welk niveau.

"Ik wil niet zeggen dat ik de top kan bereiken of juist niet. Ik moet alles geven en dan zie ik het wel. Als ik de top niet haal, is het geen probleem. Zo is het leven. Als ik maar alles heb gegeven."

De cijfers van Haller bij FC Utrecht

SeizoenDuelsGoals (assists)
2014/20151711 (5)
2015/201642 24 (6) 
2016/20173815 (6) 

Haller voelt zich bevoorrecht omdat hij van zijn hobby zijn werk heeft kunnen maken. "Je moet genieten van elke dag in het leven die God ons heeft gegeven. Het belangrijkste is dat je gelukkig bent met jezelf."

"Ik hoop na mijn carrière te kunnen zeggen: het was mooi, ik ben gelukkig en heb gedaan wat ik moest doen."

Afscheid in stijl?

Tegen AZ kan Haller afscheid nemen in stijl, al zal het na de 3-0 nederlaag in Alkmaar heel lastig worden. "Wat het plan is? Er is geen plan. We moeten gewoon scoren. Als we winnen, dan winnen we met ons hoofd en het hart."

Het droomscenario voor Utrecht: 4-0 winnen, dankzij vier goals van Haller. "Dat zou perfect zijn voor iedereen. Maar als iemand anders ze maakt, ben ik ook blij. Deze club verdient Europees voetbal. Ik zal Utrecht en de mensen hier voor altijd dankbaar zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl