Komt na 21 jaar een einde aan het bewind van Arsène Wenger bij Arsenal?
NOS VoetbalAangepast

Wordt de FA Cup-finale Wengers zwanenzang?

Als Arsenal vanavond (18.30 uur) op Wembley landskampioen Chelsea verslaat in de finale van de FA Cup, dan is Arsène Wenger de eerste trainer die zeven keer het meest prestigieuze nationale bekertoernooi ter wereld op zijn palmares heeft staan.

Deze zomer loopt het contract van de 67-jarige Fransman af in Londen. Veel Arsenal-supporters zien hem graag gaan. Al maanden worden er protestmarsen georganiseerd tegen Wenger. "Niemand weet of hij blijft of vertrekt, ook Wenger niet", aldus David Ornstein, Arsenal-volger van de BBC. "Maar ik denk dat Wenger gewoon blijft."

Arsenal-fan is duidelijk: coach Wenger moet weg

Het is bijna niet voor te stellen dat een coach, tegen wie al maanden een protestcampagne wordt gevoerd, zijn contract zou verlengen. "Toch is het zo. Het is momenteel een beetje een zootje bij Arsenal", vertelt Ornstein.

"Er zijn veel verschillende meningen binnen de club, bijvoorbeeld tussen de belangrijkste aandeelhouders Alisjer Oesmanov en Stan Kroenke. Daardoor is een soort patstelling ontstaan en ik denk dat het nu te laat is om in te grijpen."

En Wenger zelf dan? "Wenger wil blijven, maar alleen op zijn voorwaarden. Dat betekent totale controle over de club, zoals hij dat gewend is. De club wil vernieuwen en dus is het de vraag of Wenger nog manager wil zijn als de structuur verandert. Zo denkt de club erover om een technisch directeur aan te stellen, maar dat is tegen het zere been van Wenger. Een technisch directeur van naam is sowieso onbespreekbaar voor hem. Iemand als Marc Overmars zal hij nooit naast zich dulden."

Arsène Wenger als beginnend manager bij Arsenal

Voordat Wenger het overnam in Londen stond de club bekend als 'Boring Arsenal'. Ornstein weet precies wat bedoeld wordt. "1-0 to the Arsenal! Dat was begin jaren negentig het lijflied van de Arsenal-supporters. En ze waren daar trots op. Toen Wenger kwam, veranderde alles. Hij maakte van zijn elftal een attractieve aanvalsmachine en pakte daar ook nog prijzen mee."

Arsenal won in tien jaar drie keer de landstitel, drie keer de FA Cup en bereikte in 2006 de finale van de Champions League. "Veel trainers in Europa spiegelden zich toen aan Wenger. Arsenal was de standaard voor modern en goed voetbal."

Wenger vertrouwt te veel op zijn eigen gelijk.

BBC-journalist David Ornstein

"Het probleem is dat Wenger zelf ook gelooft dat zijn werkwijze onovertroffen is. Hij staat niet of nauwelijks open voor vernieuwingen. Zo heeft de club enorm geïnvesteerd in een datasysteem, video-analyse en andere moderne hulpmiddelen. Maar Wenger pikt daar alleen uit wat hij nuttig vindt. Hij vertrouwt te veel op zijn eigen gelijk."

"De laatste jaren is de club ingehaald door clubs als Chelsea, Manchester City, maar ook Liverpool en Tottenham Hotspur. En dat is niet alleen financieel, ook technisch en tactisch. Arsenal loopt inmiddels ver achter op Mauricio Pochettino bij Tottenham Hotspur en Antonio Conte bij Chelsea."

Finale FA Cup 2017: Antonio Conte en Arsène Wenger

Waarom zijn die protesten zo hevig? "De fans hebben nu te vaak hetzelfde patroon gezien. Arsenal begint het seizoen goed, krijgen een dip rond november en na de winterstop lopen ze in alle competities achter de feiten aan. Het is een vorm van verveling."

Ornstein denkt dat de weerstand tegen Wenger leeft onder een meerderheid van de aanhang. "Je ziet natuurlijk alleen de 'loud minority', de supporters die het hardste schreeuwen. De supporters die Wenger wel steunen hoor en zie je niet. Ze zijn lang verwend geweest met sterren als Thierry Henry, Patrick Vieira, Robert Pires en Dennis Bergkamp. Die losten veel zaken in het veld zelf op, dat zie je nu niet meer..."

Opvolgers

Stel, Arsenal verliest zaterdag op Wembley en volgende week wordt toch het afscheid van Wenger aangekondigd. Ornstein: "Ik denk niet dat er al gesproken is met opvolgers. Maar er is natuurlijk wel een schaduwlijstje. De eerste naam op de lijst is die van Leonardo Jardim. De coach van AS Monaco, de oude club van Wenger. Arsenal zou op dit moment een moord doen om een team als Monaco te hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl