Voor het Rode Kruiskantoor in Oost-Jeruzalem tonen vrouwen foto's van familieleden die in hongerstaking zijn.
NOS NieuwsAangepast

Palestijnse gevangenen gaan weer eten na toezeggingen

Na veertig dagen vasten hebben honderden Palestijnen in Israëlische gevangenissen hun hongerstaking beëindigd, heeft een woordvoerder van de gevangenisdienst bekendgemaakt. De 834 gevangenen zouden voedsel accepteren na de toezegging van Israël dat de bezoekregeling voor familieleden wordt verruimd.

Die toezegging kwam na 20 uur onderhandelen tussen Israëlische gevangenisautoriteiten, het Rode Kruis en vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit over de eisen van de gevangenen. De inzet was om de hongerstaking te beëindigen voordat de ramadan zou beginnen. Dat is gelukt, de islamitische vastenmaand begint vandaag.

Eerder deze maand moesten achttien gevangenen in het ziekenhuis worden opgenomen met gezondheidsproblemen als gevolg van de weigering om te eten.

Oproep

De gedetineerde Palestijnse leider Marwan Barghouti riep medio april op tot de hongerstaking om de omstandigheden in de gevangenissen te verbeteren. Het ging met name om een ruimere bezoek- en telefoonregeling, betere medische zorg en een waardiger behandeling in de cel. Aanvankelijk gaven 1578 gevangenen gehoor aan die oproep.

Volgens Israël probeerde Barghouti, die wordt gezien als mogelijke opvolger van de Palestijnse president Abbas, met de oproep voornamelijk zijn politieke geloofwaardigheid op te poetsen.

Barghouti is in Israël tot vijf keer levenslang veroordeeld voor zijn rol bij aanslagen op Israëliërs. In totaal zitten zo'n 6500 Palestijnen vast in Israëlische gevangenissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl