Zbigniew Brzezinski
NOS NieuwsAangepast

Oud-veiligheidsadviseur Brzezinski, de havik van Carter, overleden

De Amerikaanse politicus Zbigniew Brzezinski is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was de nationaal veiligheidsadviseur onder president Carter (1977-1981) en bleef ook na zijn aftreden van invloed op de Amerikaanse buitenlandpolitiek.

Als veiligheidsadviseur kreeg Brzezinski te maken met enkele grote crises in het buitenland, zoals de Sovjet-inval in Afghanistan en de gijzeling op de Amerikaanse ambassade in Iran. Ook drukte hij in de Koude Oorlog zijn stempel op de relatie met de Sovjet-Unie en was hij betrokken bij de Camp Davidakkoorden.

De in Polen geboren Brzezinski, Zbig voor vrienden, stond bekend als een havik. Hij was een uitgesproken voorstander van een harde lijn tegen Moskou. Daarin week hij af van de ideeën van veel van zijn Democratische partijgenoten. Zo was hij in de jaren 60 voorstander van de oorlog in Vietnam.

Aanvaring

In het kabinet van Carter kwam hij al snel in aanvaring met minister van Buitenlandse Zaken Cyrus Vance, die hij soms overvleugelde op diens beleidsterrein. Zo gold Brzezinski als de aanjager van een reddingsoperatie voor de gegijzelde Amerikanen in Iran, maar werd Vance daar pas enkele dagen van tevoren over ingelicht. Nadat de operatie was mislukt, nam Vance ontslag.

Trump

Toen Carter niet werd herkozen, keerde Brzezinski terug naar de academische wereld. Hij schreef nog regelmatig opiniestukken over de Amerikaanse buitenlandpolitiek. Zo was hij uitgesproken kritisch over de Amerikaanse inval in Irak in 2003 en het zwalkende beleid van president Trump.

Het nieuws van Brzezinski's overlijden werd bekendgemaakt door zijn dochter Mika, presentator van het tv-programma Morning Joe. "Hij was de meest inspirerende, liefhebbende en toegewijde vader die je je als meisje kon wensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl