Deelnemers aan de demonstratie van 18 mei in Al Hoceima
NOS NieuwsAangepast

Leider Marokkaanse protestbeweging zoekt steun in Europa

De leider van de demonstraties in de Marokkaanse Rif roept Marokkanen in Europa op om zich aan te sluiten bij de strijd tegen de onderdrukking, werkloosheid en corruptie in het gebied.

In een interview met het NTR-programma De Nieuwe Maan zegt Nasser Zafzafi dat er op 20 juli een grote demonstratie staat gepland. "We hopen dat onze broeders in het buitenland, met name de Rif-gemeenschap in Europa, zich voor deze miljoenenmars bij ons aansluiten om samen te demonstreren", zei hij.

In de Rif wordt al ruim een half jaar geregeld gedemonstreerd tegen de gevoelde achterstelling bij de rest van Marokko. De inwoners willen werk, betere openbare voorzieningen en culturele gelijkstelling. Ook willen ze dat militairen uit het straatbeeld verdwijnen, onder meer omdat bedrijven door hun aanwezigheid ervoor terugschrikken om in het gebied te investeren.

Nasser Zafzafi

In het interview zegt Zafzafi dat de overheid niets voor de bewoners doet en de eisen van de demonstranten niet serieus neemt. Integendeel, de overheid beschuldigt de deelnemers van separatisme. Dat werkt volgens Zafzafi averechts. "Als de regering denkt met onderdrukking en valse berichten de beweging zwart te maken, dan vergissen ze zich. Ze hadden moeten weten dat iedereen de handen ineen zou slaan."

Verder zegt hij dat Marokko zich voordoet als een rechtsstaat, maar dat in werkelijkheid niet is, ondanks afspraken met westerse landen en mensenrechtenorganisaties. "Dat is slechts schijn. In werkelijkheid is er sprake van dictatuur."

Geen zorgen

Zafzafi maakt zich geen zorgen om zijn eigen veiligheid, ondanks de verhalen over opgepakte demonstranten die in gevangenissen worden gemarteld. "Als ik vermoord of gearresteerd word, is dat een eer voor mij, omdat ik gestreden heb tegen onrecht, corruptie en de dictatuur."

Ook voor na 20 juli staan er acties gepland. Daar wil hij alleen over kwijt dat die "vanzelfsprekend" vreedzaam zullen verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl