Rouwenden op de begrafenis van een van de slachtoffers
NOS NieuwsAangepast

'Vooral kinderen in de aangevallen bussen in Egypte'

In de bussen met kopten die in de Egyptische provincie Minya zijn aangevallen zaten vooral kinderen, zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. "De bussen werden gestopt door tien gemaskerde mannen die volgens ooggetuigen legeruniformen droegen", vertelt hij. Ze waren op weg naar een klooster in de provincie.

Het is volgens Van Hoorn nog onduidelijk of de gemaskerde mannen in de bussen hebben geschoten of dat ze de bussen van buiten doorzeefd hebben. Volgens de laatste berichten zijn er bij de aanslag zeker 28 mensen omgekomen en 25 mensen gewond geraakt.

Twintig doden zouden nu zijn geïdentificeerd. Twee van de doden zijn kinderen van twee en vier jaar oud. Gezien het grote aantal kinderen in de bussen is de verwachting dat dat aantal verder zal oplopen.

Terreurcampagne

De afgelopen maanden zijn er vaker aanslagen op kopten geweest in Egypte: met Pasen twee keer op een koptische kerk, met meer dan 40 doden tot gevolg en in december was er ook een aanslag op een kathedraal in Caïro. Daarbij kwamen 25 mensen om het leven.

"IS dreigt al een hele tijd om een terreurcampagne tegen de kopten in Egypte te beginnen", zegt Van Hoorn. "De vorige aanslagen zijn ook door IS opgeëist, deze op dit moment nog niet, maar dat ligt wel in de lijn der verwachting. Hoewel het wel een ander soort aanslag is. De vorige aanslagen waren bomaanslagen en dit is een schietpartij."

Je kunt natuurlijk ook niet iedere kopt individueel beschermen.

NOS-correspondent Sander van Hoorn

Na de aanslagen van Palmzondag riep president Sisi de noodtoestand uit en die geldt nog steeds. Volgens Van Hoorn is dat niet voldoende. "Er worden wel mensen gearresteerd, maar dat zijn dan toch vooral mensen die kritiek uiten op Sisi. Daarmee lijk je dus de verkeerde mensen op te pakken, want ze hebben dit dus niet weten te voorkomen."

Af en toe wordt de beveiliging van de kopten in Egypte versterkt, zoals bijvoorbeeld rond het bezoek van de paus. Maar dat is altijd maar tijdelijk.

"Je kunt natuurlijk met zoveel kopten in Egypte ook niet elke kopt individueel beschermen", zegt Van Hoorn. "Maar ja, een paar bussen met kinderen op weg naar een klooster, je zou toch zeggen dat daar wel iets van bewaking bij zou kunnen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl