Militanten van Islamitische Staat (IS) in Syrië
NOS NieuwsAangepast

Arabische dramaserie over het leven als IS-vrouw

De realiteit van het leven van vrouwen in IS-gebied is lastig in beeld te vangen. Toch probeert een Saoedisch mediabedrijf dat. Ze hebben een 30-delige dramaserie gemaakt over vrouwen uit IS-gebieden. De afleveringen zijn vanaf dit weekend te zien op MBC 1, een van de populairste zenders binnen de Arabische wereld.

Het verhaal

In Black Crows, zoals de serie heet, is te zien hoe IS-vrouwen worden gedomineerd door corrupte en criminele leiders. Je ziet bijvoorbeeld het verhaal van een christelijke vrouw die haar geloof moet verlaten omdat haar verloofde een strijder van IS is. Ze wordt onder druk gezet en moet een kerk opblazen.

De serie is fictief, maar de verhalen zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen. Het is de eerste Arabische dramaserie waarbij het moslimextremisme vanuit vrouwelijk perspectief is te zien.

IS is meer dan terrorisme en oorlog. Er zijn ook veel dramatische verhalen.

Actrice Marwa Mohamed

De Saoedische actrice Marwa Mohamed speelt een vrouw die vlucht, omdat haar man haar heeft bedrogen. Ze sluit zich met haar twee zonen aan bij IS. Als ze ziet hoe iemand seksueel wordt misbruikt en een ander wordt gedood, probeert ze met haar zonen te ontsnappen.

"Het is belangrijk dat mensen ook deze kant van het verhaal zien", vertelt de actrice. "IS is meer dan terrorisme en oorlog. Er zijn ook veel dramatische verhalen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De serie is geproduceerd door MBC. "We hebben geprobeerd verhalen te brengen die mensen gaan raken en tegelijkertijd de lelijke realiteit van terrorisme weerspiegelt", zei woordvoerder Mazen Hayek tegen The New York Times. "We realiseerden ons dat de Arabische wereld niet langer alleen maar kan kijken naar terroristische groeperingen die de media gebruiken als een belangrijk middel voor hun oorlog."

Kijkcijfers

Voordat de opnames begonnen, is er eerst een jaar onderzoek gedaan. In de serie spelen acteurs uit Saudi-Arabië, Syrië en Irak. De reeks wordt uitgezonden tijdens Ramadan, een heilige maand waarbij veel gezinnen 's avonds thuis met elkaar doorbrengen. Arabische zenders programmeren dan hun beste series. Hierdoor wordt verwacht dat deze serie ook veel kijkcijfers zal opleveren.

De serie wordt naar verwachting ook in het Engels vertaald, om zo een breed publiek te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl