Een executiekamer in Texas
NOS NieuwsAangepast

Ter dood veroordeelde VS na zeven keer uitstel geëxecuteerd

Een man in Amerika die de "Houdini van de dodencel" werd genoemd, is vannacht in de staat Alabama geëxecuteerd wegens een huurmoord uit 1982. De 75-jarige Tommy Arthur wist de voltrekking van zijn vonnis zeven keer uit te stellen.

De executies die tussen 2001 en 2006 werden ingepland zijn uitgesteld omdat een pro-deo-advocatenteam zijn veroordeling aanvocht. Vorig jaar leek een executie aanstaande. Maar vlak voordat hij naar de executiezaal werd geleid gaf de rechtbank uitstel, vertelt Arthur tegen persbureau AP.

'Manipulatie rechtssysteem'

Ook voor de executie van vannacht probeerden zijn advocaten nog uitstel te krijgen. Zij zeiden dat de injectie waarmee de man gedood zou worden niet goed zou werken. De rechter ging daarin niet mee. Om 00:15 lokale tijd werd Arthur dood verklaard.

Het Openbaar Ministerie zegt dat de zaak van Arthur een "flagrant voorbeeld is van hoe een veroordeelde moordenaar het rechtssysteem kan manipuleren om het recht te ontlopen".

Zwarte pruik

Arthur werd veroordeeld voor de moord op Troy Wicker, die in zijn bed werd doodgeschoten. De vrouw van Wicker zei in eerste instantie dat ze was verkracht door een zwarte man, die daarna haar man had vermoord.

Later vertelde ze dat ze Arthur 10.000 dollar had betaald om haar man te vermoorden. Hij zou geschminkt en met een pruik op het huis zijn binnengedrongen om Wicker te doden.

Arthur heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl