Een gevangenis in Brazilië
NOS NieuwsAangepast

89 Braziliaanse gevangenen ontsnapt via zelf gegraven tunnel

In Brazilië zijn zeker 89 gedetineerden tegelijk ontsnapt uit een gevangenis. Ze hadden een tunnel van ruim 30 meter gegraven. Braziliaanse media spreken van de grootste ontsnapping ooit in deelstaat Rio Grande do Norte.

Het gebeurde in de gevangenis van Parnamirim, aan de oostkust van het land. De tunnel begon op de binnenplaats en eindigde krap een meter buiten de muren om het complex. 's Nachts grepen de gedetineerden hun kans.

Eenmaal buiten wierpen de gevangenen hun gevangeniskloffie (blauwe korte broek met wit t-shirt) van zich af. Ook lieten ze slippers achter om latere herkenning te vermijden. Ze konden gebruik maken van vluchtauto's en -motoren die even verderop klaarstonden.

Een bewaker ontdekte de ontsnapping en loste een waarschuwingsschot. Negen gevangenen werden snel opgespoord en gearresteerd. De rest is nog voortvluchtig.

Het ministerie van Justitie van de deelstaat erkent dat er fouten zijn gemaakt. Na hevige rellen in 2015 zijn bijvoorbeeld de celdeuren niet gerepareerd. Gevangenen konden daardoor zo goed als vrij rondlopen binnen de muren van het complex.

Vier agenten om te zorgen voor 589 gedetineerden is menselijkerwijs onmogelijk.

Secretaris Luis Mauro

De gevangenis is overbevolkt. Er leven bijna 200 mensen meer dan de bedoeling was. 's Nachts houden slechts vier bewakers toezicht. "Vier agenten om te zorgen voor 589 gedetineerden is menselijkerwijs onmogelijk", zegt secretaris Luis Mauro.

Hij geeft ook toe dat tijdens de bouw van de gevangenis fouten zijn gemaakt. Het complex heeft vier wachttorens. Aan de kant waar de gevangenen, stond er geen. Dat maakte ontsnappen een stuk eenvoudiger.

Brazilië wordt sinds eind 2016 geteisterd door een bloedige bendeoorlog in gevangenissen. Er zijn meerdere opstanden geweest, waarbij soms tientallen doden tegelijk vielen. In januari ontsnapten 150 gevangenen, nadat ze het cellencomplex in brand hadden gestoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl